Тайни финландски компании внасят ценни кожи в Русия въпреки санкциите

Тайни финландски компании внасят ценни кожи в Русия въпреки санкциите Снимка: btvnovinite.bg

Yle: експортът на кожи от Финландия за Русия нараства въпреки конфликта в Украйна

Сега в Русия се внасят повече кожи от норки, отколкото преди началото на конфликта в Украйна, съобщава финландската агенция Yle. Никъде обаче няма информация за това, кой е износителят на кожи.

Финландия напълно спря износа на норки и лисици за Русия след началото на специалната военна операция. Но финландската организация за правата на животните Animalia, разглеждайки статистиката на финландските митници, съобщи, че износът е възобновен през август 2022 г. Санкциите на ЕС забраняват вноса на луксозни стоки на стойност над 300 евро (например кожени дрехи) на територията на Русия. Ограниченията не се отнасят обаче за необработените животински кожи.

Особено силно нараства износът н на необработени кожи от норка. За периода от септември 2021 г. до януари 2022 г. са изнесени около 22 хиляди кожи от норки. Година по-късно тази цифра нараства до над 35 хиляди за същия период. Износът на кожи от лисици остава непроменен.

Засега няма информация за износителя. Финландската борса  за продажба на кожи Saga Furs заяви за спиране на доставките на кожи за Русия още през 2021 година. Финландската асоциация на животновъдите FUFUR също не може да каже кой е износителят на кожите. Според изданието някои финландски предприятия купуват кожи на едро и ги експортират в Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: