Полза или вреда: трябва ли възрастните да пият мляко?

Полза или вреда: трябва ли възрастните да пият мляко? Снимка: popmech.ru

Едни твърдят, че млякото е полезно за организма, а други се старяат да се откажат от тази напитка. Кой е прав - на този въпрос отговаря руският интернет портал popmech.ru.

Дълго време се смята, че една чаша мляко осигурява 30% от дневната нужда от калций в организма и че ползите от млякото са неоспорими.Освен това консумацията на мляко в много страни се препоръчва за хора на средна възраст като профилактика срещу остеопороза. Проучване, ръководено от доктора на медицинските науки Уолтър Уилет от Харвардското училище по обществено здраве в Бостън, установи, че млякото в този случай няма доказана полза. Учените разглеждат шест изследвания, в които участват близо 200 000 жени, и не откриват връзка между консумацията на мляко и намаляването на риска от фрактури.

Шведски изследователи откриват дори опасност от пиене на мляко при възрастните хора. В Швеция са изследвани данните за 60 000 жени и е установено, че тези от тях, които консумират ежедневно по 0,5 литра мляко, имат 60% по-голям шанс да получат фрактура на бедрената шийка. Хипотезата на учените е, че в млякото, освен калций, се съдържа голямо количество лактоза (млечна захар), която не се абсорбира от организма на възрастния човек и способства именно за отслабване на костите.

Откъде тогава да си набавяме калций? Световната здравна организация счита, че 400 - 500 мг калций на ден са достатъчни за възрастен човек. Това количество се съдържа в две чинии овесена каша (без мляко). Освен овесената каша, включването в ежедневния рацион на броколи, зеле, боб, бадеми, сардини и тофу напълно покриват нуждата от калций.

„Млякото е източник на витамин D"

Витамин D е важен за усвояването на калция. Освен в млякото, той се съдържа в яйцата, черния дроб, говеждото месо, мазната риба и някои зърнени храни, а така също се произвежда от собствения ни организъм под въздействието на слънчевите лъчи. Най-интересното е, че според проучване от 2014 г. възрастните хора, които са приемали в продължение на една година витамин D по лекарско предписание с цел обогатяване на рациона им, не показват по-здрави кости в сравнение с контролната група. Това означава, че здравината на костната тъкан зависи много малко от дневния рацион, ако изобщо зависи.

„Възрастните не усвояват млякото"

Това е вярно. 65% от възрастните имат различна степен на непоносимост към лактозата, водеща до образуване на газове в корема. В азиатските страни до 90% от възрастните не могат да усвояват млякото. Това е свързано с факта, че след като излезем от кърмаческата възраст, организмът ни спира да произвежда ензимите, отговорни за преработката на млечната захар. Но има и добра новина: можем да консумираме мляко във вече ферментиран, преработен вид, т.е. кисело-млечни продукти.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: