Още едно полезно свойство на кафето: Как тази напитка всъщност влияе на организма?

Още едно полезно свойство на кафето: Как тази напитка всъщност влияе на организма?

Nature.com: редовната консумация на кафе може да намали риска от мигрена

Учени от Китай са установили, че кафето има още едно полезно свойство. Данни от тяхното проучване, публикувано на портала nature.com, показват, че тази напитка намалява риска от възникване на мигрена.

Любителите на кафето по-рядко се сблъскват с главоболие

В хода на изследване на ефекта на кафето върху здравето учените са използвали менделова рандомизация. Те се опитвали да свържат пиенето на кафе с вероятността от развитие на неврологични заболявания: мигрена, амиотрофична латерална склероза, болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон.

Спезиалистите установили, че тези, които пият кафе редовно, по-рядко се сблъскват с мигрена.

Кафето предпазва от болестта на Паркинсон

Според терапевта и медицински директор на мрежата от клиники Medical On Group Светлана Каневская, достоверно е установено, че кафето намалява и риска от развитие на болестта на Паркинсон.

"Проучване, публикувано през 2012 г. в списанието на Американската академия по неврология, установи, че пиенето на 226 милилитра кафе ежедневно може да помогне за контролиране на неволните движения на хората с това състояние", уверява Каневская.

Също така, продължава професорът, любителите на кафето имат понижен риск от развитие на захарен диабет тип ІІ.

«Тези, които са увеличили консумацията на кафе с повече от чаша на ден за период от четири години, са имали 11% по-нисък риск от развитие на захарен диабет. Тези, които са намалили приема си с една чаша на ден, са имали 17 % повишен риск от развитие на болестта.»

Кафето предпазва черния дроб и подпомага работата на сърцето

Пиенето на кафе влияе благоприятно на черния дроб, включително намалява риска от смърт от цироза на черния дроб, отбелязва още Каневская. Също така, пиенето на няколко чаши обикновено кафе на ден значително намалява дългосрочния риск от сърдечна недостатъчност.

Кафето не дехидратира организма

Гастроентерологът Евгений Белоусов добавя, че още през 2015 г. учените опровергават отдавна установеното мнение, че кафето дехидратира организма. Според него експерти, които са изследвали ефекта на кофеина върху нивата на хидратация по време на физическо натоварване, са стигнали до извода, че няма пряка връзка между чаша кафе и дехидратацията.

"Всъщност тези проучвания казват, че кафето активира отделителната система, но не дехидратира организма", коментира лекарят.

Кафето подобрява настроението

При консумация на кафе се произвежда невромедиаторът допамин, който се нарича хормон на щастието, продължава гастроентерологът Евгени Белоусов. При освобождаването му настроението на човек се подобрява, възниква емоционално благоприятен фон.

Обаче този медал има и обратна страна: привиквайки да получава положително стимулиране, организмът изисква все повече и повече кофеин. Така възниква зависимостта от кафето.

Кафето помага за отслабване

Кафето може да бъде полезно и за тези, които се борят с наднорменото тегло, добавя Белоусов. Кофеинът ускорява метаболитните процеси чрез окисляване на мастните запаси на организма. Неслучайно, според лекаря, много хранителни добавки за тези, които искат да отслабнат, включват екстракт от кафе на зърна

«С 3,5 % се ускорява метаболизмът след една чаша кафе и с 8-11 процента - след втората чаша, изпита два часа по-късно.»

Въпреки това, гастроентерологът предупреждава, че кафето оказва такъв ефект за кратко време. След около три месеца редовна консумация на напитката, организмът развива пристрастяване – и тогава за активиране на метаболизма е необходимо все по-голямо количество кофеин, което може да повлияе неблагоприятно на други органи и системи.

"Ето защо, при пиене на кафе, се препоръчва своеобразен детокс. Например ,две седмици пиете кафе, а след това три дни се въздържате от него", обяснява лекарят.

Кафето е полезно и за спортистите

Кофеинът допринася за производството на адреналин, казва спортният лекар и управляващ директор на групата компании Natura Siberica, Александра Чистякова. Той увеличава притока на кръв от сърцето към работещите мускули, което увеличава доставката на кислород и хранителни вещества към скелетните мускули и мускулите на вътрешните органи. По този начин човек получава повече сила и енергия, което е особено важно за спортистите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: