Разкрита е ползата от кафето за здравето на черния дроб

Разкрита е ползата от кафето за здравето на черния дроб Снимка: ferra.ru

За това съобщава американското издание Eat This, Not That

Кафето е една от най-популярните напитки в света. Оквен това, то също така оказва положителен ефект върху черния дроб. По-подробно за положителните свойства на кафето разказа диетологът Кортни Д ' Анджело.

Черният дроб изпълнява много жизненоважни функции в организма. Той участва в метаболизма, в премахване на токсините, в отстраняване на старите кръвни клетки, подпомага синтеза на кръвосъсирващата система и други процеси.

Диетологът Къртни Д ' Анджело отбелязва, че научните трудове доказват полезните ефекти на кафето върху здравето на черния дроб. Според учените, тази напитка намалява вероятността от развитие на цироза на черния дроб, предпазва го от затлъстяване, от мастна хепатоза.

Ползите от кафето се обясняват с това, че то намалява количеството мазнини и увеличава броя на защитните антиоксиданти в черния дроб. Освен това, авторите на статията, публикувана в изданието Nutrients, предполагат, че кафето също така предотвратява образуването на белези на черния дроб и това намалява риска от развитие на различни заболявания на този орган.

За най-полезно се смята черното кафе. При това трябва да ограничите броя на подсладителите, които добавяте към напитката, тъй като злоупотребата със захар може да повлияе отрицателно на състоянието на черния дроб в бъдеще.

* Материалите с новинарски характер не трябва да бъдат приравнявани с назначаване на лечение от на лекар. Преди да вземете решение, консултирайте се със специалист.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: