Повече свобода: продължава премахването на санитарните ограничения в ЕС

Повече свобода: продължава премахването на санитарните ограничения в ЕС Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 10.06.2021 г.

По света:

В страните от ЕС продължава премахването на санитарните ограничения:

Белгийските власти премахнаха изискването за повсеместно носене на защитни маски на улицата и за първи път от октомври миналата година на ресторантите и баровете беше разрешено да приемат посетители на закрито. Местните медии нарекоха този ден „ден на свободата“.

Отслабени са карантинните мерки и във Франция. Комендантският час вече не е от 21, а от 23 часа, фитнес центровете и увеселителните паркове започнаха да работят.

Задължително е да се спазват правилата за социално дистанциране и да се използват маски. Що се отнася до заведенията за обществено хранене, сега те могат да обслужват клиенти не само на терасите.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 173,67 милиона души, от които над 3,74 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс“ в света са се заразили над 174,42 милиона души, над 3,75 милиона са починали.

Лидер по броя на потвърдените случаи са САЩ, където са открити над 33,41 милиона заразени.

На второ място е Индия (29,18 милиона), на трето - Бразилия (17,12 милиона), на четвърто - Франция (5,78 милиона), на пето - Турция (5,3 милиона).


По-голямата част от анкетирани от 12 държави от ЕС заявиха, че нямат доверие на ваксините срещу COVID-19, разработени в Русия, показва проучване на Европейския съвет по външни работи.


У нас:

От началото на другата седмица отпада носенето на маски във фризьорски салони, фитнеси, заведения и малки семейни магазини, но само за хората, които имат ваксина и представят сертификат. Мерките засягат не само посетителите, но и работещите в търговските обекти.

Запазва се изискването за 50% заетост в кина и театрални зали, обяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

През изтеклото денонощие има 131 нови случая на COVID-19 в България при направени 9920 теста. Във Враца, Пазарджик и Търговище няма нито един нов случай с коронавирус. Починали са 12 души. 

Хотели и ресторанти, в които персоналът е 100% ваксиниран, ще получават специални отличителни стикери, издавани от министерствата на туризма и на здравеопазването. По този начин посетителите ще бъдат уверени, че се намират в безопасни места за хранене и настаняване. 

България разчита на финансиране от ЕС, за да може да предостави безплатни тестове за чуждестранните туристи, които посещават страната ни, стана ясно от думите на  главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. За сравнение - тестовете за български граждани у нас струват между 50 и 100 лева, като всеки плаща сам.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: