Кога и за кого отпада носенето на маски на закрито

Кога и за кого отпада носенето на маски на закрито

Само ваксинираните ще могат да се възползват от облекчението

Носенето на предпазна маска в закрити помещения ще отпадне частично още от следващата седмица. Това обяви на брифинг на здравното министерство заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Новата заповед ще бъде издадена в началото на другата седмица. 

Отпадането на мярката обаче ще се отнася само до лицата, завършили процеса на ваксинация срещу коронавирус. Ваксинацията ще се доказва чрез сертификат.  

Ще се предприемат мерки за промяна на задължителното носене на маски в закрити пространства - зали за спорт, фитнес, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи, които са не повече от 5-7 души и всички са имунизирани. Промяната ще се отнася не само за посетителите, но и за работещите в търговските обекти. 

Маските ще останат задължителни за рисковите зони – големите търговски обекти, административни сгради, където има струпване на повече хора. За градския транспорт също засега не се предвижда отпадане на изискването за носене на маска.  

Запазва се изискването за 50% заетост в кина и театрални зали, каза още Златанов. 

Решението за частично облекчаване на мярката е на база на данните за намалена заболеваемост, която у нас е под 50 на 100 000. Така страната ни попада на 23-то място в ЕС

Стъпката е премислена и е първата с цел да бъдем внимателни по отношение на рисковете. Смятам, че трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация“, каза заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов, като добави, че в зависимост от епидемиологичната обстановка ще бъдат предприети различни действия за облекчаване на противоепидемичните мерки. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: