Учени „възкресиха" замразени преди 24 хиляди години кръгли червеи

Учени „възкресиха" замразени преди 24 хиляди години кръгли червеи Снимка: E.A. Mnatsakanova

И отново ги замразиха

Преди повече от 24 хиляди години микроскопични сладководни кръгли червеи (Rotifera, лат.) са били замразени в източната част на Якутия. Сега учените са успели да ги върнат към живот, съобщава интернет порталът ferra.ru.

Както отбелязва един от авторите на изследването, досега това е „най-надеждното свидетелство, че многоклетъчните живи същества могат да преживеят десетки хиляди години в състояние, в което метаболизмът им спира практически напълно".

Кръглите червеи могат да понесат студа чрез „самоизсушаване". На учените им става интересно колко дълго червеите могат да останат жизнеспособни в това състояние. Червеите са намерени в проби от вечната замръзналост (пермафрост), събрани на дълбочина от 3,5 метра край бреговете на източноякутската река Алазея. След това червеите са размножени в лабораторията. „Възкръсналите" кръгли червеи дори успяват да понесат и повторно замразяване.

Изследователите искат да разберат защитния механизъм на древните червеи, за да го използват за предпазване на човешките тъкани от замръзване.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: