В кои страни екосистемите се разрушават най-бързо

В кои страни екосистемите се разрушават най-бързо

Както развиващите се, така и развитите страни се намират под заплаха от загубите на биоразнообразието.

Според анализ на една от най-големите презастрахователни компании, Swiss Re, една пета част от страните в света са под заплаха от унищожаване на техните екосистеми. Дори някоя държава да не е с висок рисков индекс, проблемът с биоразнообразието и опазването на природните ресурси е глобален и изисква особено внимание.

Природата ни дава много, макар че в съвременния свят все по-рядко се замисляме за това. Храна, вода, чист въздух - всичко това получаваме от нашата планета Земя.

Според анализа повече от половината от световния брутен вътрешен продукт (42 трилиона долара) зависи от биоразнообразието и от природните ресурси. Обаче, въпреки това, много страни са „заслепени" и продължават да „взимат" от природата повече, отколкото тя може да им даде.

В доклада си Swiss Re представя индекса на риска за биоразнообразието и екосистемите.Той е създаден, за да помогне на застрахователите да оценят природните рискове в различните региони. Представителите на презастрахователната компания обаче казват, че това изследване може да помогне не само на застрахователите, но и на големите предприемачи, и на правителствата да вземат предвид състоянието на биоразнообразието и екосистемите в процеса на вземане на икономически решения.

В хода на проучването авторите установяват, че Австралия, Израел и Южна Африка са на челните места в класацията на индекса на риска. Swiss Re също така определя като рискови Индия, Испания и Белгия. Отбелязват се и страни с крехки екосистеми и с големи селскостопански сектори като Пакистан и Нигерия.

Страни като Бразилия и Индонезия имат големи площи от девствени екосистеми, но същевременно и силна икономическа зависимост от природните ресурси, което свидетелства за важността на защитата на тези места.

Топ 20 страни, чиито екосистеми се намират в много лошо състояние:

Индексът на Swiss Re се основава на оценката на10 ключови „услуги на природата": осигуряване на питейна вода и чист въздух, храна, дървесина, опрашване на растенията, плодородие на почвата, устойчивост на ерозия и крайбрежна защита, както и цялостност на средата за обитаване.

Страните, чийто индекс на риска съставлява над 30%, се считат за изложени на риск от разрушаване на екосистемите. Swiss Re заявява, че както развиващите се, така и силно развитите страни се намират под заплаха от загубите на биоразнообразието. Например в индустриално развитите страни недостигът на вода може да нанесе щети на производствените сектори, на недвижимите имоти и на веригите за доставки на стоки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: