Терапия с оригами: Новото увлечение за всички възрасти

Терапия с оригами: Новото увлечение за всички възрасти Снимка: pixabay

След книжките за оцветяване за възрастни, които помагат за релаксация и премахване на стреса, сега е ред на оригами

Изкуството за сгъване на хартия придобива все по-голяма популярност на Запад заради своите психологически, а и общи ползи за здравето.

Оригами възниква в Китай през II век пр.н.е., а от VII век се разпространява и в Япония, където на тази забавна дейност е придадено символично значение като терапия, носеща щастие. 

Оригами може да се практикува както от деца, така и от възрастни от всички възрастови групи. Търпението е много важно, а лепилото е забранено. Контекстът, в който могат да се създават оригами, е изключително разнообразен: религиозен, поетичен, художествен, декоративен, терапевтичен и дори научен, пише Passionsante.be . 

Подобно на оцветяването, оригами помага на възрастните да се чувстват по-спокойни, изостря концентрацията и паметта, и се препоръчва за по-добра координация на движенията на очите и ръцете. Също така действа благоприятно при безсъние, тревожност и депресия.

Според австралийския психолог Дарил Крос една от най-големите ползи от оригами е в постигането на едно изострено внимание и силно духовно пробуждане. Човекът е толкова потопен в тази дейност, че вече не се разсейва от различни влияния, мисли, емоции и стресиращи фактори. Сякаш времето спира за малко и остава само хармонията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: