Специалисти се научиха да лекуват затлъстяването с помощта на студ

Специалисти се научиха да лекуват затлъстяването с помощта на студ Снимка: ferra.ru

Резултатите са впечатляващи

На научна конференция в Дъблин експерти от Италия разказаха за нов подход в борбата срещу затлъстяването.

За това съобщава MedicalXpress.

Италианският лекар Якопо Фонтана и колегите му проучват как криостимулацията на цялото тяло влияе върху човешкия организъм. Криостимулацията е процедура, при която човек попада в условията на екстремен студ за кратко време.

Учените откриват, че хората с наднормено тегло, които са били подложени на криостимулация, са подобрили нивата на холестерола и другите мазнини в кръвта два пъти повече от тези, които са преминали през фалшива процедура на криостимулация. Също така, при тях по-силно е намаляла обиколката на талията и нивото на захарта в кръвта.

В проучването са участвали 29 души (12 мъже и 17 жени) с наднормено тегло. Те са разделени на две групи.

На едната група е направена истинска процедура за криостимулация, при която доброволците са поставени в специална камера с температура -110 °C. Другата група е поставена в същата камера, но температурата там не е толкова ниска, тя е била - 55 °C.

На всички участници в проучването са изготвени индивидуални планове за хранене и са подпомагани с психологическа подкрепа и физически упражнения.

В крайна сметка и двете групи показват подобрение в здравословното състояние. Но групата, която е подложена на истинска криостимулация, постига два пъти по-добри резултати.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: