Нова обсерватория на НАСА ще следи климатичните промени

Нова обсерватория на НАСА ще следи климатичните промени Снимка: NASA Earth Observatory

Научноизследователската станция ще съдейства в реално време за реакции при бедствия, горски пожари и селскостопански дейности.

Според водещи климатолози на НАСА климатичните промени са направили циклоните по-мощни и по-разрушителни, а сателитните наблююдения вече 30 години дават най-реалистичната картина за това. Новата обсерватория на НАСА ще разшири тази дейност, което е критично важно за защитата на хората и труда им в условията на природни бедствия, съобщава enn.com. За целта в НАСА са разработили нова система сателити, насочени към Земята. Спътниците са оборудвани с технология от ново поколение и ще предават в реално време ключова информация за оптимизирането на действията при природни бедствия, горски пожари и селскостопански дейности. Уникалното е, че всеки сателит е проектиран така, че допълва данните от останалите и в обсерваторията се получава цялостна триизмерна картина на Земята - от земната повърхност до атмосферата.

Друг обект на НАСА са „белите дробове на планетата” - тропическите джунгли, и по-специално сезонните промени в тях, които се определят от стандартите на Нормализирания индекс на растителната разлика (NDVI). За разлика от широколистните гори в умерения пояс, които през различните сезони се оцветяват различно – зелени през пролетта и лятото, жълти или червени през есента, кафяви през зимата - сезонните промени в дъждовните гори са далеч по-неуловими, тъй като температурите и слънчевата светлина там са сравнително постоянни, но валежите варират циклично, като през сухия сезон намаляват почти наполовина. Геостационарните сателити обаче са уловили от 10% до 15% промяна в цвета на зеленината в тропическите джунгли – факт, който неминуемо се отразява на процесите на фотосинтезата и на общата жизненост на зелената покривка на дъждовните гори. Това от своя страна води до вариации в поглъщането и отделянето на въглероден диоксид в атмосферата – още един фактор в климатичните промени.

НАСА следи и измененията в активността на водния цикъл на земята и процеса на евапотранспирация – сумарното изпарение на вода от повърхостта на земята, почвата и растителността. Сега ново изследване на НАСА за първи път е успяло да измери стойностите на процеса и е установило, че на места евапотранспирацията е до два пъти по-висока, отколкото се смяташе преди, като от 2003 г. насам се е увеличила с около 10%. Констатацията е важна, защото засяга глобалния воден цикъл – едно от основните условия за живот на сушата. Като цяло ускорението е очакван резултат от климатичните промени, но досега точните му мащаби бяха неуловими. Учените се надяват, че  резултатите им ще помогнат за информираността и респективно за мерките, които човечеството трябва да предприеме за смекчаване на въздействието от промяната на климата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: