Колко загуби световната икономика през 2020 г. от природни бедствия

Колко загуби световната икономика през 2020 г. от природни бедствия

2020 г. е петата най-скъпа година от 1970 г. насам

Природните бедствия не могат да бъдат контролирани, често не могат дори да се предвидят, въпреки усилията на учените. Те включват екстремни метеорологични условия, като виелици, суши, наводнения, горещи вълни, урагани, мълнии, торнадо и цунами. Към тях се отнасят и неметеорологични събития, като земетресения, кални свлачища, вулкани и пожари. Глобалното затопляне увеличава вероятността от природни бедствия. Според ООН броят им се е удвоил през последните 20 години. В краткосрочен план такива явления струват на собствениците на жилища и застрахователните компании милиарди. Те са причината и за повишаването на цените на храните и газа, за хиляди унищожени бизнеси и животи, за обезлюдяването на засегнатите райони, за миграция.

През 2020 г. горски пожари, които опустошиха части от Съединените щати, и рекорден брой урагани в Атлантическия океан причиниха 76 милиарда долара застрахователни загуби, съобщава Еconomictimes, като се позовава на резултати от годишния доклад на американската застрахователна компания Swiss Re. Общата сума на застрахователните загуби е 83 млрд. долара. Това прави 2020 г. петата най-скъпа година от 1970 г. насам. 
„Загубите бяха предизвикани от рекордния брой на силни гръмотевични бури с торнадо, наводнения и градушки - и горски пожари в САЩ", казват от Swiss Re. 

10-те най-скъпи метеорологични бедствия през 2020 г. са получили застраховани щети на стойност 150 млрд. долара, надминавайки цифрата за 2019 г. и отразявайки дългосрочното въздействие на глобалното затопляне, според нов доклад, цитиран от The Gardian. Бедствията са отнели поне 3500 живота и са оставили без покрив над 13,5 милиона души. Рекордният брой на назованите урагани в Атлантическия океан през 2020 г. - с поне 400 смъртни случая и 41 млрд. долара щети - предполага, че светът трябва да очаква и повече такива бури. 

Пет от най-скъпите екстремни метеорологични събития през 2020 г. бяха свързани с необичайно дъждовния мусон в Азия. Необичайни за втора поредна година бяха и количествата валежи, предизвикали летни наводнения в Китай и Индия. Циклонът „Амфан", който през май уби 133 души в Индия, беше най-скъпото икономическо събитие от първото полугодие на 2020 г., причинявайки приблизително 15 милиарда щатски долара директни загуби. Тежкото метеорологично събитие в САЩ от 10 до 14 април, при което загинаха 38 души, беше най-скъпото застрахователно събитие с искове на обща стойност близо 3 милиарда щатски долара. Щетите от опустошителните пожари в Австралия се оценяват на около 2,5 млрд. долара. Почти 6 млн. хектара земя бяха опожарени.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: