„Булгаргаз“ внесе актуализирано предложение за цената на газа за април

„Булгаргаз“ внесе актуализирано предложение за цената на газа за април

Приключи проверката на дейността на дружеството за 2020 г., не бяха установени несъответствия

 „Булгаргаз“ ЕАД внесе актуализирано заявление за утвърждаване от КЕВР на цена на природния газ за април 2021 г., с включени последно заявени количества от клиенти и исканите от КЕВР отчетни стойности на ценообразуващите компоненти към 31.03.2021 г. Това съобщават от дружеството. 

Предложената за утвърждаване цена е в размер 33,38 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), или 17,07 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ. 

За сравнение, усреднените цени на европейските газови пазари за доставки през април 2021 г. са в размер на 17,80 EUR/MWh. Тенденцията „Булгаргаз“ ЕАД да продава природния газ на цена по-ниска от цените на европейските газови пазари продължава и през този месец, отбелязват от дружеството в съобщението си. 

Вчера, 19 април, приключи проверката, извършена от експерти на Министерството на енергетиката и „Български енергиен холдинг“ на дейността на „Булгаргаз“ ЕАД за 2020 г. При извършената проверка не са установени несъответствия, свързани с реализираните приходи и отчетените разходи през годината, както и отражението им върху предложената от дружеството и намалена впоследствие от КЕВР цена на природния газ за месец април 2021 г., съобщиха от пресцентъра на министерството. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: