Китай готви „черен списък” на американските компании

Китай готви „черен списък” на американските компании Снимка: Pixabay

В търговския спор със САЩ Китай продължава с плановете си за своеобразен черен списък на чуждестранни компании.

Китайското министерство на търговията представи за първи път разпоредби за класификация на ненадеждността в събота. Те са насочени към чуждестранни компании и лица, които заплашват суверенитета и сигурността на Китай, заявиха от ведомството. Ще бъде създаден орган за изпълнение на тези разпоредби. След като президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи допълнителни мита върху китайски стоки миналата година и бизнес ограничения на доставчика на мрежово оборудване Huawei, Китай обяви санкционен списък на чуждестранни компании, които са разглеждани като вредни за китайските интереси.

В петък САЩ обявиха забрана за китайските приложения TikTok и WeChat, като по този начин отново засилиха търговския спор. Американското правителство оправдава действията си с опасения относно националната сигурност, тъй като данните от американските потребители на видео платформата и услугата за съобщения могат да попаднат в ръцете на ръководството в Пекин. Операторите на приложенията отричат ​​обвиненията.

Китайското министерство на търговията заяви, че предложеният списък ще помогне за „защита на националния суверенитет и интересите  на Китай, сигурността и развитието на страната, поддържането на справедлив и свободен международен икономически и търговски ред и защита на законните права и интереси на китайски компании, както на  други организации или лица". Той е насочен срещу чуждестранни компании и лица, които стоят зад дискриминационни мерки или други прекъсвания в бизнеса с китайски компании. През май държавният китайски вестник Global Times съобщи, че мерките трябва да са насочени към американски компании като Apple, Boeing, доставчика на мрежово оборудване Cisco и компанията за чипове Qualcomm.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: