САЩ обмислят да добавят в „черния списък" и fintech компанията на Alibaba

САЩ обмислят да добавят в „черния списък" и fintech компанията на Alibaba Снимка: VectorStock/Pinterest.com

Alibaba притежава 30% от акциите на заплашената Аnt Group, като компанията се контролира от китайския милиардер Джак Ма.
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да добави към списъка си с потенциално опасни за националната сигурност фирми и най-голямата китайска компания за онлайн разплащания Ant, обявиха в сряда от Reuters.

Ant Group е основният доставчик на мобилни разплащания в Китай, предлагайки заеми, застраховки, плащания и менажиране на акции посредством мобилни приложения. 

Тя е пряко свързана с един от световните монополисти в онлай търговията Alibaba, като поддържа платформата за онлайн разплащания на китайския търговец Alipay

Въпреки че приложението Alipay все още е недостъпно на територията на САЩ, този ход на Щатите е по-скоро предупредително послание спрямо американските инвеститори преди предстоящото първично публично предлагане на акциите на Ant.
 
Заедно двете дъщерни фирми на компанията в Шанхай и Хонконг могат да достигнат до рекордните близо 35 млрд. долара.

Аnt поддържа само китайска валута и се използва основно от китайски граждани. 

Единствените американски фирми, които ползват услугите на компанията, приемат плащания в юан, което по мнение на анализатори означава, че икономическите мерки на САЩ спрямо компанията ще бъдат по-скоро символични.

През 2018 г. Комитетът за чужди инвестиции в САЩ блокира предложението от 1,2 млрд. долара на Аnt за придобиване на американската компания за парични преводи Moneygram поради притеснения за националната сигурност.