САЩ обмислят да добавят в „черния списък" и fintech компанията на Alibaba

САЩ обмислят да добавят в „черния списък" и fintech компанията на Alibaba Снимка: VectorStock/Pinterest.com

Alibaba притежава 30% от акциите на заплашената Аnt Group, като компанията се контролира от китайския милиардер Джак Ма.
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да добави към списъка си с потенциално опасни за националната сигурност фирми и най-голямата китайска компания за онлайн разплащания Ant, обявиха в сряда от Reuters.

Ant Group е основният доставчик на мобилни разплащания в Китай, предлагайки заеми, застраховки, плащания и менажиране на акции посредством мобилни приложения. 

Тя е пряко свързана с един от световните монополисти в онлай търговията Alibaba, като поддържа платформата за онлайн разплащания на китайския търговец Alipay

Въпреки че приложението Alipay все още е недостъпно на територията на САЩ, този ход на Щатите е по-скоро предупредително послание спрямо американските инвеститори преди предстоящото първично публично предлагане на акциите на Ant.
 
Заедно двете дъщерни фирми на компанията в Шанхай и Хонконг могат да достигнат до рекордните близо 35 млрд. долара.

Аnt поддържа само китайска валута и се използва основно от китайски граждани. 

Единствените американски фирми, които ползват услугите на компанията, приемат плащания в юан, което по мнение на анализатори означава, че икономическите мерки на САЩ спрямо компанията ще бъдат по-скоро символични.

През 2018 г. Комитетът за чужди инвестиции в САЩ блокира предложението от 1,2 млрд. долара на Аnt за придобиване на американската компания за парични преводи Moneygram поради притеснения за националната сигурност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: