Мрежа от спътници ще се появи в орбитата на Луната по проекта Moonlight

Мрежа от спътници ще се появи в орбитата на Луната по проекта Moonlight Снимка: pixabay.com/bg

Европейската космическа агенция (ЕКА) планира да изведе на лунна орбита сателити, които в бъдеще ще помогнат за развитието на програмите за изследване на Луната, съобщава Euronews.

Спътниците ще осигурят надеждна телекомуникационна мрежа, която ще освободи космическите апарати, отправящи се към повърхността на Луната, от обемните и тежки комуникационни и навигационни устройства на борда. Дейностите се извършват в рамките на проекта Moonlight.

Дейвид Паркър, ръководител на отдел в ЕКА, споделя:

„Проектът Moonlight ни се струва наистина вълнуващ, тъй като става дума за необходимата инфраструктура за поддържане на непрекъснати изследвания. Вече имаме разработена перспективна програма за научно изследване на Луната с помощта на роботизирани мисии. Ние сме основният партньор на НАСА в рамките на програмата Artemis за изпращане на хора на Луната. Но стратегията на Европейската космическа агенция не е рязък скок, а поетапен процес.“

Благодарение на мрежата от лунни сателити, хората, които кацат на Луната, биха могли да поддържат постоянна връзка със Земята. На сайта на Агенцията се отбелязва, че много страни по света, а така също и частни компании в момента разработват лунни програми и сътрудничеството им в рамките на проекта Moonlight би допринесло за техния успех.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: