Разработват навигационна система за Луната

Разработват навигационна система за Луната Снимка: https://www.pikist.com

Системата ще осигурява информация за местоположението и връзката с хора и апаратура, които се намират на повърхността на естествения спътник на Земята.

Руски учени вече разработват бъдещата навигационна система за Луната, като е предвидено в нея да бъдат включени най-малко 24 космически апарата.

Според генералния директор на „Информационни спътникови системи" Николай Тестоедов в компанията вече се работи по този въпрос и се правят необходимите изчисления – брой на апаратите, балистика, колко плоскости са нужни и така нататък.

„Това просто ще бъдат модификации или клонинг на онова, което правим за Земята“, каза Тестоедов.

Според него спътниците за навигационната система на Луната ще бъдат по-прости, защото тези, които са предназначени за Земята, са многофункционални“.

Русия разработва програма за проучване и заселване на Луната, която предвижда изпращането на автоматични мисии до спътника на Земята, като първият апарат „Луна-2025“ трябва да бъде изстрелян през 2021 г.

След това са планирани мисии до Луната с кацане на повърхността й, а в бъдеще се предвижда изграждане на посещаеми бази на Русия на Южния полюс на Луната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: