Появиха се съобщения за лабораторния произход на коронавируса

Появиха се съобщения за лабораторния произход на коронавируса Снимка: pixabay

Има „сериозни косвени доказателства", че първото огнище на коронавирус на SARS-CoV-2 е било изтичане от китайска изследователска лаборатория

За това с позоваване на доклад на републиканците от комисията на Камарата на представителите на САЩ, съобщи уебсайтът на канала FOX News.

Според комисията има информация за инфекции поради течове от китайски лаборатории и предупреждения от американски дипломати, че в Ухан се провеждат опасни изследвания с коронавирус, без да се спазват протоколите за безопасност. Тези съобщения са от 2017 г.

В публикацията се казва, че китайски военни имат връзка с института в Ухан, а характерните симптоми се появяват през есента на 2019 г.

Републиканците посочват също така и нежеланието за сътрудничество от страна на Китай - Пекин се противопостави на международните усилия за идентифициране на истинския източник на коронавируса.

Както бе съобщено по-рано през май, международна група учени признаха, че има две правдоподобни версии за появата на пандемията от коронавирус SARS-CoV-2: тя може да е възникнала в резултат на зооноза или от изтичане на вирус от лаборатория.

В края на март Световната здравна организация (СЗО) публикува доклад за резултатите от посещение на учени в  Ухан, Китай, за да се разбере произходът на коронавируса. В доклада се казва, че пандемията най-вероятно не е резултат на изтичане от лаборатория.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: