Пандемията: Време, когато властите ще отговарят на въпроси

Пандемията: Време, когато властите ще отговарят на въпроси Снимка: pixabay

Почти година и половина след началото на пандемията от коронавирус, жертви на която станаха повече от милион европейци, в редица страни, както членки на ЕС, като Италия, така и страни извън него - Обединеното кралство, започват производства по действията на властите по време на кризата, пише Euronews.

Във Франция парламентарна комисия по подобна тема започна да работи миналото лято.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания:

Случи се трагедия, трябва да изясним детайлно и подробно отговорността на всички. Това е необходимо и за да научим уроците за бъдещето. Дойде време за честни отговори на трудни въпроси в рамките на независимо разследване."

До въвеждането на „ваксинационни" паспорти, валидни в ЕС и необходими за пътуване на почивка извън страната на пребиваване, остава месец.

Досега в редица страни, например в Дания, мобилните приложения се усъвършенстват, което  позволява да се проследяват контакти и да се изтеглят резултатите от PCR тестовете.

Германия, подобно на Дания, също въвежда цифрови сертификати, доказващи, че собственикът  е ваксиниран или не е заразен, или вече е преболедувал COVID-19.

Целта, която си поставя германското Министерство на здравеопазването, е да гарантира, че документът е съвместим с общоевропейския сертификат за наличие на антикоронавирусна ваксина.

Йенс Шпан, министър на здравеопазването на Федерална република Германия:

Ако успеем да реализираме този проект заедно с властите в Брюксел, това ще бъде победа и успех, ще бъдем първата държава, която е успяла да реши проблема не само на национално, но и на европейско ниво."

В Швеция, чиито власти умишлено отказаха да следват вектора, зададен от други държави-членки на ЕС, включително локдаун, сега, според официалната статистика, степента на заразяване остава висока.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: