„Героят на скейтборда” от атаката на Лондонския мост може да бъде канонизиран за светец

„Героят на скейтборда” от атаката на Лондонския мост може да бъде канонизиран за светец Снимка: elmundo.es

Пет години след като Игнасио Ечеверия използва скейтборда си, за да се опълчи на терористите на Лондонския мост, католическата църква в Мадрид обедини усилията със семейството му в опит испанският „герой на скейтборда“ да бъде признат за светец.

Ечеверия, испански гражданин, живеещ в Лондон, беше един от осемте убити през 2017 г., когато трима терористи с нает микробус блъснаха пешеходци, преди да нападнат с ножове минувачите в района на Borough Market.

В дните след нападението 39-годишният мъж беше приветстван като герой, след като стана ясно, че е бил намушкан смъртоносно, докато е използвал скейтборда си, за да отблъсне нападателите и да защити другите,  припомня The Guardian. Оттогава цяла Испания слави неговата храброст, като скейт парковете и площади са кръстени с името му, а последните 24 часа от живота му са пресъздадени в мюзикъл, наречен Skate Hero.

Една година след смъртта му помощник епископът на Мадрид Хуан Антонио Мартинес Камино предложи почитане на Игнасио Ечеверия, с цел инициативата да продължи в кампания за канонизирането му от католическата църква.

„Мисля, че Игнасио, който винаги се вълнуваше много от живота, ще скача от радост в рая. Защото това би било признание, че смъртта му е акт на щедрост", казва бащата на героя Хоакин Ечеверия. Процесът започна на 3 юни, след като изчака задължителните пет години след смъртта на сина му. 

Семейството вече е събрало множество документи, които ще представи на църквата. „Като цяло тези процеси отнемат много време може да е 5 години, а може и 15“, казва Хоакин Ечеверия. Трудният процес може да бъде облекчен от изявлението на папа Франциск от 2017 г., че християните, които „доброволно и свободно са предложили живота си за другите и са упорствали с тази решимост до смърт“, ще бъдат достойни за „особено внимание и чест“.

Заедно със скейт парковете, наречени на Игнасио, за героизма му при терористичната атака той е отличен посмъртно от Елизабет Втора с медала „Крал Джордж” и с Големия кръст на Испания на Ордена за граждански заслуги.

„Той получи толкова много почит, но може би най-важното е, че когато децата отидат в скейт парка и видят името на Игнасио, те усещат връзка с него и с нещо, което е било добро”, смята бащата на героя. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: