Реакции срещу войната (обзор)

Реакции срещу войната (обзор) Снимка: newstatesman.com

Бивш руски дипломат призова колегите си да се обявят в защита на Украйна.

Бившият руски външен министър Андрей Козирев написа в Twitter: „Скъпи руски дипломати, вие сте професионалисти, а не евтини пропагандисти. Сега е просто невъзможно да се подкрепя кървавата братоубийствена война с Украйна“.

Козирев е първият министър на външните работи на Руската федерация от 1990 г. до края на 1995 г. и два мандата депутат в Държавната дума, припомня theins.ru. След изявлението му руските държавни медии го обявиха за предател.

Известният моден дизайнер Артемий Лебедев заяви, че не подкрепя военните действия на територията на Украйна. „Не бяхме предупредени за нищо, изведнъж сутринта започва война и Русия се държи като доста неприятна страна. Оказва се, че сме нападнали съсед и то по най-грозния начин”, казва Лебедев.

Снощи преди старта на дербито в Милано, от огрмни екрани на стадиона прозвуча видео обръщение на Андрий Шевченко, легенда на "Милан" и символ на украинския футбол. "Скъпи италиански приятели, моля ви за вашата подкрепа за мир в Украйна. Нека заедно да спрем тази война!".

Руският опозиционер Алексей Навални призова руските граждани на ежедневни протести и написа във Facebook: "Нека не се превръщаме в нация от уплашени мълчащи хора, страхливци, които се преструват, че не забелязват агресивната война срещу Украйна, където руснаци убиват украинци, а те, защитавайки се, убиват руснаци. Ако има нещо, с което Русия може да се гордее в момента, това са тези 6 835 задържани, защото сами решиха и излязоха на улиците с плакати "Не на войната". Не можеш да чакаш и ден. Където и да си. В Русия, Беларус или от другата страна на планетата".

Русия продължава да обстрелва жилищни райони в Украйна, включително с касетъчни бомби, които са особена опасност за цивилните. Макар да се твъди, че руските сили контролират Харков, анализатори се опасяват, че бавното напредване на руските войски ще доведе до брутална офанзива, пише Тhe Мoscow тimes.

No to war': Despite arrests, Russians hold protests against Ukraine war
Снимка - livemint.com

Apple Inc спря да продава в Русия, съобщи Wall Street Journal. „Ние сме дълбоко загрижени за руската инвазия в Украйна. Подкрепяме хуманитарните усилия, предоставяме помощ при разгръщащата се бежанска криза и правим всичко възможно, за да подкрепим нашите екипи в региона“, се казва в изявление на Apple от 1 март.

Компанията заяви, че е спряла всички продажби на продукти в Русия и целия износ към руските си дистрибутори. Apple App Store е недостъпен за  руските държавни медии RT News и Sputnik News. Apple Pay е деактивиран.

ExxonMobil, най-голямата частна петролна компания в света, обяви че се оттегля от проекта  Сахалин-1 и вече няма да инвестира в Русия. 

„Осъждаме руските военни действия, които нарушават териториалната цялост на Украйна и застрашават нейния народ. Ние сме дълбоко натъжени от загубата на невинни животи и подкрепяме силния международен отговор", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на ExxonMobil. Компанията управлява проекта Сахалин-1 от името на международен консорциум с дялове по 30% на ExxonMobil и японската Sodeco и по 20% на Роснефт и индийската ONGC.

Правосъдното министерство на САЩ създава специална група за разследване престъпленията на руски олигарси.  "Поддържаме Украйна с икономическа, хуманитарна и военна помощ и правим всичко, за да облекчим страданията на украинския народ", заяви Джо Байдън в ежедневния си бифинг.

Към Украйна продължават да се стичат украинци от цял свят, за да се включат в защитата на страната. Расте и броят на кандидатите за междуародния легион. Бежанският поток наближава 700 000 души

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: