Актуална информация за епидемичната обстановка на 8 май 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 8 май 2021 г.

У нас

По данните на Единния информационен портал днес се правят имунизации в пунктовете в 20 областни центъра в страната. В София до 17 ч. ще работят пунктовете в „Пирогов" и в Александровска болница. Пунктът в болница „Света Анна" ще работи от 17 до 18 часа. Временните имунизационни пунктове ще функционират до 9 май.  

Резултатите на България за справяне с коронавируса са изключително добри, страната ни е на 20-о място по заболеваемост в Европейския съюз на 14-дневна база. Този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от „Пфайзер“ и последния ден – на 31 май, ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество – 410 000 ваксини. По 36 000 ваксини пристигат всяка седмица и от „Модерна“. Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов вчера по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. Ангелов акцентира, че нуждите на българското общество по отношение на ваксините са напълно обезпечени.  

„Като че ли се справихме с третата вълна, тя си заминава. Какво казва институтът „Роберт Кох” - че България излиза от зоната на опасност. Следователно третата вълна си заминава”, коментира пред Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов. „Заразата се свива и ние вървим в добра посока. Като че ли по празниците не успяхме да пречупим тази положителна тенденция, но нека да изчакаме седмица”, добави математикът. Той е категоричен, че ваксинацията у нас напредва и наваксваме изоставането си. „С тези темпове края на юли месец ние ще имаме щит 70%, който ще ни предпазва от резки покачвания на броя на заболелите”, добави още проф. Витанов. 

Данните за България 

1123 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие при направени общо 14 999 теста. Най-много са новозаразените в София-град - 215. Общо 409 495 са потвърдените случаи на новия коронавирус, от които 44 739 са активни. Излекуваните лица са общо 347 870. От тях 2381 са регистрирани през изминалото денонощие. Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения, са общо 5855, като 570 от тях се лекуват в интензивни структури. 86 нови смъртни случая са регистрирани през последното денонощие. 

Към момента у нас са поставени 922 371 дози от ваксините срещу COVID-19, 38 117 от които са приложени през последните 24 часа. 

По света

Индия регистрира за първи път повече от 4000 починали от коронавирус за едно денонощие, съобщи днес правителството, цитирано от Франс прес и БТА. С новите 4197 смъртни случая общият брой на жертвите на COVID-19 в Индия от началото на пандемията достигна 238 270. Страната е на трето място в мрачната статистика след САЩ и Бразилия. Общият брой заболели в страната доближава 21,9 милиона. Според медицински експерти действителният брой на заразените с новия коронавирус и смъртните случаи от причиняваното от него заболяване е много по-голям от официалните данни. Втората епидемична вълна в Индия изправи пред рухване здравната й система, с недостиг на болнични легла и кислород. 

В Букурещ, Румъния, започва тридневен ваксинационен маратон, съобщава Europe. 50 ваксинационни пункта ще работят, а шест автобусни линии ще се движат и през нощта, за да могат желаещите да се придвижват до пунктовете. Около 1200 доброволци - 260 лекари, 300 медицински сестри, 135 лекари-стажанти и 500 студенти - ще участват в маратона. Всички, които искат да бъдат ваксинирани, е достатъчно да представят валиден документ за самоличност. Единственият препарат, който ще се поставя, е ваксината на „Пфайзер". От началото на ваксинационната кампания на 27 декември 2020 г. в страната са поставени 5 688 721 дози ваксина. 

Страните с ниски доходи се отказват от покупки на ваксината на „Пфайзер". Това заяви изпълнителният директор на американската компания Алберт Бурла. съобщава Bloomberg, позовавайки се на писмо от Бурла до служителите на компанията. По негово мнение през следващата година „Пфайзер" вероятно ще може да достави 4 милиарда дози ваксина, което е „почти достатъчно" за всяка държава в нужда, независимо от нивото на доходите ѝ. В писмото Бурла също се обяви срещу предложението на САЩ за прекратяване на патентите за ваксините. Предвид недостига на суровини, подобен ход, каза той, може да наруши способността на „Пфайзер" да произвежда ваксината в голям мащаб. „Страхувам се, че отказът от патентна защита ще лиши мнозина от стимула да поемат големи рискове", заключи той. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че премахването на патентите за ваксините срещу COVID-19 няма да реши проблема с пандемията в дългосрочен и средносрочен план, съобщава БГНЕС. „Мисля, че трябва да сме отворени за такива дискусии, но когато си тръгнем, да имаме поглед върху тях на 360 градуса. Защото ние се нуждаем от ваксини сега за целия свят. И в краткосрочен и средносрочен план премахването на патентите няма да реши проблемите. В този аспект на първо място е необходимо споделяне на ваксини, на второ, износ на произведените ваксини и на трето, инвестиции в разширяването на капацитета на производителите им", заяви тя. Европейската комисия е одобрила договора с BioNTech-Pfizer за гарантирана доставка на 1,8 милиарда дози ваксини за 2021-2023 г., съобщи още ръководителят на ЕК. 

Великобритания обяви така наречения зелен списък за свободно пътуване след 17 май, съобщи британският министър на транспорта Грант Шапс. Общо 12 са държавите, пристигащите от които няма да се самоизолират. Ще се изискват само тестове преди и след пътуване. Турция, Малдивите и Непал ще бъдат преместени в „червения списък“ от 12 май, което означава, че пристигащите от тях трябва да се карантинират по хотели за десет дни, като поемат разноските за това. Шапс предупреди хората, които смята да пътуват в чужбина, да проверят ограниченията и да не бързат да си правят резервации, които не предвиждат връщане на сумата, в случай че ситуацията с COVID-19 се промени. Министърът допълни, че съжалява, че едни от най-популярните дестинации като Франция, Гърция и Испания не са включени засега в „зеления списък“. Тези страни остават в „жълтия списък“, където е и България, и пристигащите от тях трябва да се изолират в домашни условия поне за пет дни. Преразглеждането на списъците на принципа на светофара ще става на всеки три седмици. 

Гърция обяви днес ново разхлабване на ограничителните мерки в страната, което включва отваряне на музеите, летните кина и театрите по-късно този месец, съобщава в. „Катимерини". Музеите ще отворят врати първи - на 14 май, когато официално започва туристическият сезон в Гърция. От 17 май ще започнат работа яслите и музикалните училища, от 21 май ще бъдат отворени летните кина, а от 28 май ще бъдат разрешени събитията на живо (само със седяща публика). Все още има райони с критични нива на заразяемост, като два от тях са до българската граница. Заместник-министърът за защита на гражданите Никос Хардалиас също така потвърди отварянето на организираните плажове със спазване на правилата за социална дистанция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: