Политическият пъзел - обзор за 07.05.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 07.05.2021 г. Снимка: pixabay

Камелия Нейкова е новият председател на Централната избирателна комисия

Парламент

Депутатите гласуваха решение, с което се задължават министрите от третия кабинет на Борисов да дойдат в пленарна зала и да бъдат изслушани. Те трябва да отговорят на въпроси на народните представители.

„Има такъв народ"

Листите за предстоящите предсрочни парламентарни избори на „Има такъв народ“ ще се редят наново. Не се знае дали Станислав Трифонов ще е в тях. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев.

„Видяхте какво се случи, безотговорни вътре има само от една политическа партия“, заяви заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов на излизане от президентството, след като Камелия Нейкова беше избрана за председател на ЦИК.

„ГЕРБ вкараха всички в процедурен абсурд. Трябваше или да се блокира изборът на Централна избирателна комисия и да се явяваме със старата, или да се забавят изборите. Една безотговорна, вредна партия не може да пречи на цялата държава, ние излязохме от ситуация“, допълни Тошко Йорданов.


ГЕРБ-СДС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обвини останалите участници в консултациите при президента Румен Радев в нескрито съглашателство за избора на председател на ЦИК.

След консултациите тя заяви, че сега отговорността ще бъде споделена, така както изисква Изборният кодекс. Има проблем обаче с него и той тепърва ще бъде забелязван.

Написаха Изборен кодекс, който не гарантира демократични избори, допълни Атанасова. Тя изрази надежда, че Конституционният съд ще се произнесе скоро срещу промените. 

„Демократична България"

Христо Иванов от „Демократична България“ заяви днес, че не е имало предварителен консенсус за избора на председател на ЦИК, а ГЕРБ продължават да бламират всеки демократичен процес.
 

„БСП за България"

Депутатите от „БСП за България“ и „Демократична България“ поискаха извънредни точки в днешния дневен ред. От левицата продължиха да настояват да бъде гласувано предложението им да се приемат анблок промените в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат осъвременяване на пенсиите към 2018 г.

Предложението не беше подложено на гласуване, защото противоречи на правилника на Народното събрание, съобщи председателят на парламента Ива Митева.

„Само след месец 45-ото Народно събрание приключва. Започва с еуфория и завършва със скандали. Този парламент не прие нито един закон, освен Изборния кодекс“, каза в политическа декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: