Политическият пъзел - обзор за 21.4 2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 21.4 2021 г. Снимка: pixabay

Народно събрание

На първото заседание за тази седмица депутатите поставиха като първа точка от дневния ред изслушване на министър-председателя в оставка Бойко Борисов. Това гласуваха те в петък с настояването той да представи в парламента Плана за възстановяване и устойчивост.

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов не се появи в Народното събрание, въпреки решението на депутатите от петък днес той да бъде изслушан по Плана за възстановяване и устойчивост. Дневният ред беше променен и тази точка отпадна.

ГЕРБ-СДС

Справедливо е ГЕРБ да предложи правителство, защото му е гласувано доверие, защото всеки четвърти, който е отишъл до изборната урна, е гласувал доверие на коалицията ГЕРБ-СДС. Това заяви в „Денят започва" номинираният за министър на икономиката от ГЕРБ-СДС Жечо Станков. Надяваме се на конструктивен диалог в полза на гражданите, каза още той.

Ако „Демократична България" и „Има такъв народ" на Трифонов не пожелаят да разговарят с ГЕРБ за състава на предложеното от нея правителство, както и за бъдещите приоритети на управление, то партията връща дадения й вчера проучвателен мандат. Това обяви номинираният за премиер Даниел Митов пред Би Ти Ви. „Връщаме мандата и той отива при втората по големина парламентарна група", посочи Митов.

Шансът за така предложения кабинет е по-малко от 1% заради омразата към ГЕРБ, заяви в интервю за БНР Делян Добрев, който е номиниран за министър в проектокабинета на Даниел Митов.  

„Има такъв народ"

„Няма партия, която да иска да се докосне до ГЕРБ. Всеки, който гласува в подкрепа на ГЕРБ, ще бъде предател." Това каза от трибуната на парламента председателят на ПГ на „Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Депутатът от „Има такъв народ" Драгомир Петров определи предложения от ГЕРБ проектокабинет като „прекрасен".

  „Чудесен кабинет, не очаквайте да давам оценки на отделните министри. Това са му кандидатурите, прекрасен кабинет, нека да търси подкрепа. Той за това ги прати - да търсят подкрепа, дано да успеят."

  БНТ: А някой свързал ли се е с вас? - Към този момент все още не.

  БНТ: А според вас ще намери ли подкрепа? - Ще видим, времето ще покаже", каза Драгомир Петров от „Има такъв народ".


„Демократична България"

„Демократична България" вербално и писмено са отказали поканата на ГЕРБ за преговори за подкрепа на проучвателния мандат, получен от президента, съобщи Атанас Атанасов, като допълни, че „няма идеологическа близост между ГЕРБ и „Демократична България".

„Бихме подкрепили кабинет с мандат на „Има такъв народ", дори да няма наши министри." Това заяви по Би Ти Ви съпредседателят на „Демократична България" Христо Иванов.


„Изправи се! Мутри вън!"

„Представителите на народа са в Народното събрание. Не знам как един човек намира време да играе футбол, а не да отиде в Събранието.“ Това каза в интервю за БНР Арман Бабикян, депутат от „Изправи се! Мутри вън!“, по повод очакването премиерът в оставка Бойко Борисов да се яви в Народното събрание.  

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова внесе промени в Закона за управление на отпадъците с цел ограничаване вноса на отпадъци. С промените се намаляват сроковете за съхраняване на отпадъци, кто тези за опасните стават 1 година, а за неопасните - 3 години и половина.

В декларация Мая Манолова поиска парламентът до края на април да преработи и внесе в Брюксел Националния план за възстановяване и устойчивост, по който България ще получи 12 млрд. лв. Тя обвини Борисов, че е избягал от отговорност.

„БСП за България"

„При нереализиран втори мандат вероятността за успешен трети е минимален", заяви по Нова ТВ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Атанас Зафиров.

ДПС

ДПС няма да подкрепи правителството, предложено от ГЕРБ-СДС. Това потвърди в кулоарите на парламента зам.-председателят на партията Халил Летифов. „Нашата позиция е валидна, ние правителство на ГЕРБ-СДС няма да подкрепим. Вотът, който ние разчетохме, е волята за промяна и затова сме обявили, че ще подкрепим правителство, излъчено от новите партии, ако те, разбира се, предложат такова и изпълнят нашите условия, които като приоритети сме поставяли“, каза той, съобщи БНР.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: