Политическият пъзел - обзор за 20.04.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 20.04.2021 г. Снимка: pixabay

Президент

Президентът Румен Радев връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС. От партията вече обявиха своя проект на правителство. Те предлагат за министър-председател бившия външен министър Даниел Митов. 

Народно събрание

Председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова и майките на деца с увреждания от „Системата ни убива" внесоха в деловодството на Народното събрание промени в Закона за личната помощ. 

Още важни акценти от деня:

Премиерът в оставка Бойко Борисов представи проектокабинета на ГЕРБ-СДС. В него има осем нови лица. За министър-председател е предложен бившият външен министър Даниел Митов.

Кандидат за вицепремиер и министър на отбраната е Румен Христов, лидер на СДС.

Томислав Дончев ще продължи да отговаря за еврофондовете.

Екатерина Захариева остава външен министър, а Деница Сачева – социален.

За министър на земеделието отново е предложена Десислава Танева. Десислава Ахладова остава министър на правосъдието. За министър на МРРБ е предложен депутатът Александър Иванов, докато Министерството на културата ще оглави Калин Вельов.

Красимир Вълчев остава министър на образованието, а Костадин Ангелов – на здравеопазването.

Любен Дилов е предложен за министър на туризма, Жечо Станков за министър на икономиката, а Делян Добрев – на енергетиката.

Кирил Ананиев остава министър на финансите.

Даниел Митов заяви, че ГЕРБ-СДС ще поканят официално за разговори „Демократична България" и „Има такъв народ". „Подкрепа ще търсим първо от парламентарните групи и партиите, които стоят идеологически най-близо до нас”, посочи той, визирайки тези две партии. И добави: „При всички положения ще се опитаме сериозно да обмислим варианти за това какъв кабинет може да се състави."

ИТН и ИМВ отхвърлиха възможността да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: