Започва прием на проекти за широколентов интернет в селата

Започва прием на проекти за широколентов интернет в селата Снимка: pixabay

За финансирането на проектите е отделен бюджет от 82 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони

Държавен фонд „Земеделие“ обяви прием на проекти за широколентов интернет в селата и малките населени места, съобщи БНР. Средствата по тази мярка ще се отпускат за осигуряване на достъп до интернет само в така наречените „бели зони“, където за момента няма изградена мрежа. 

В тези зони попадат 59 общини у нас и техните населени места. На практика това е всяка пета община на територията на страната. Целта е да се постигне 100% покритие с бърз интернет за цяла България.

Бенефициент по програмата е Държавна агенция „Електронно управление”, а срокът за подаване на проекти е 1 юни.

По думите на Светослав Цеков, главен експерт от Министерство на земеделието, работата по тази мярка е започнала от 2019 година, но към онзи момент не са били идентифицирани белите зони без никакво покритие, съгласно изискванията на Европейската комисия. Понастоящем работата по картографирането е приключила и зоните са очертани. От възможността за интернет ще могат да се възползват над 430 хиляди жители в тях, посочи Цеков.

Той коментира още, че от Европейската комисия вече е получено първото писмо по нотификацията и оттам нямат почти никакви забележки, следователно „вървим в правилната посока”.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: