Amazon ще изстреля хиляди спътници, за да подобри достъпа до интернет по целия свят

Amazon ще изстреля хиляди спътници, за да подобри достъпа до интернет по целия свят Снимка: Daily Morning News

Amazon получи в четвъртък (30 юли) регулаторно одобрение за създаване на сателитно съзвездие като част от проект на стойност 10 млрд. долара за осигуряване на достъпен интернет по света.


Project Kuiper на Amazon ще се конкурира със сателитната мрежа Starlink, създадена от SpaceX на Илон Мъск. Дейвид Лимп, старши вицепрезидент на Amazon, приветства разрешението от Федералната комисия за комуникации на САЩ (ФКК) в публикация в блог, в която пише: „Напоследък чухме толкова много истории за хора, които не могат да си свършат работата или да учат, защото нямат надежден интернет у дома."


Все още има твърде много места, където широколентовият достъп е ненадежден или където изобщо не съществува. Kuiper ще промени това", добави той. Според Организацията на обединените нации огромното мнозинство от 3,7 милиарда души в развиващите се страни все още не е свързано.


В разрешението за поръчката ФКК заяви, че Kuiper „ще повиши обществения интерес чрез система, предназначена да увеличи достъпността на високоскоростна широколентова услуга за потребителите, правителството и бизнеса".


Сателитната мрежа на Amazon ще включва 3286 сателита с ниска орбита, които ще работят в 98 орбитални равнини на височина между 590 и 630 км. Тя ще осигури покритие на места с ширина от 56 градуса на север до 56 градуса на юг - почти цялата обитаема повърхност на земното кълбо.


Не е посочена дата, когато Project Kuiper ще започне да оперира онлайн, но ФКК изисква компанията да стартира и експлоатира половината от съзвездието си до юли 2026 г., като останалата половина ще започне да функционира до средата на 2029 г. Kuiper може да започне своята услуга, след като стартира първите си 578 сателита.


Starlink на SpaceX получи одобрение от ФКК през 2018 г. и вече пусна 500 от планираните 12 000 спътника. Около 420 бяха действащи през април. Очакваше се по-рано тази година, че ще могат да започнат да предлагат търговски услуги в Северна Америка до края на годината.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: