В Китай потребителите на интернет достигнаха почти 1 милиард

В Китай потребителите на интернет достигнаха почти 1 милиард Снимка: pixabay

От тях 854 милиона души или 86,4% от общия брой потребители на интернет в страната се разплащат онлайн.

В края на декември Китай е имал близо 989 милиона потребители на интернет, съобщи AFP. Това е над 70% от населението на азиатската държава, където впрочем използването на мобилните телефони вече е ежедневна необходимост.

Тенденцията бележи скок през последните години с бума на онлайн търговията и разпространението на различни онлайн услуги (резервации за хранене и пътуване, медицински консултации и др.).

Масовото навлизане на електронните разплащания, включително от най-отдалечените кътчета на страната и задължението на гражданите на Китай да представят здравен код на телефона си, за да могат да се придвижват в условията на пандемията от COVID-19, допълнително са ускорили този феномен.

Според данни на Китайския информационен център за интернет (CNNIC), който е официален орган в страната, само в периода между март и декември 2020 г. нови 85,4 милиона китайци са станали потребители на интернет.

Китайците гледат огромен брой видеоклипове онлайн (927 милиона редовни потребители) и все повече кратки видеоклипове в платформи като TikTok (873 милиона фенове). Подобни клипове са особено популярни сред младите хора, като от март до декември 2020 г. са си спечелили 100 милиона нови последователи според проучване на CNNIC.

Към момента китайците, които не са свързани с интернет, вече са малцинство от едва около 400 милиона души – по-малко от населението на Европейския съюз.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: