Политическият пъзел - обзор за 15.04.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 15.04.2021 г. Снимка: pixabay

Президент

Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата, каза президентът Румен Радев в обръщение към депутатите и гражданите по време на първото заседание на новия парламент. Той съобщи, че още в понеделник ще проведе консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

Народно събрание

За председател на Народното събрание бе избрана Ива Митева-Рупчева.  Кандидатурата й от партия „Има такъв народ" бе подкрепена от 163 депутати. Нямаше нито един „против", а от ГЕРБ гласуваха „въздържал се".

ГЕРБ-СДС

На основание член 111, ал. 2 от Конституцията на Република България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставка на ръководения от него Министерски съвет.

„Победителят е само един и това е ГЕРБ, поне е редно да го признаете" - каза Десислава Атанасова, която прочете декларация от името на ГЕРБ-СДС от трибуната на новото 45-о Народно събрание. Думите й предизвикаха освирквания от някои от депутатите.

„Има такъв народ"

„Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си четиригодишен мандат. Не е ясно колко ще изкара. Ще работи толкова, колкото трябва, и ще стане ясно съвсем скоро", каза зам.-председателят на „Има такъв народ" Тошко Йорданов в първото си парламентарно слово.

Според него сегашният парламент има една основна задача - задължителна промяна в Избирателния кодекс и промяна в Закона за политическите партии, която да направи партийната субсидия 1 лев на глас. Сред спешните задачи обаче той не посочи въвеждането на мажоритарна система, за каквото настояваше партията му.

 

„Демократична България"

„Демократична България" внесе още в първия работен ден на 45-ото Народно събрание обещаните предложения за промени в Конституцията и редица закони, които предвиждат радикална съдебна реформа, лустрация и право за гражданска законодателна инициатива.

Комисията за финансов надзор сюрпризира новоизбрания депутат от „Демократична България” и съпредседател на „Зелено движение” Владислав Панев с проверка на всички негови борсови сделки за години назад. Самият Панев определи пред Mediapool проверката като „необичайна” и уточни, че търгува на фондовите пазари от края на 90-те години, но това е първото събиране на подобни данни за дейността му. От КФН посочиха, че проверката е регулярна и е „съвпадение”, че тя се случва броени дни след като Панев бе избран за депутат, а днес положи и клетва в Народното събрание.


„Изправи се! Мутри вън!"

„Мутрите вън - това е една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук", обяви в речта си ри откриването на 45-ото Народно събрание Мая Манолова от формацията „Изправи се! Мутри вън!".
„Това се отнася не само за главните мутри, но и за тези, които дълго време се обслужваха с тях. С тях коалиции не може да има", зарече се тя. По думите й хората поискаха от политиците нов главен прокурор и нови регулатори.

 

БСП за България

Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата за началото на 45-ото Народно събрание.

ДПС

ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили в 45-ото Народно събрание, но с някои приоритети. Това повтори от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който и по-рано обяви готовност за подобна подкрепа. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: