Актуална информация за епидемичната обстановка на 13.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 13.04.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

В понеделник Европа премина границата от един милион смъртни случая от COVID-19. Общият брой на починалите във всички европейски страни, който беше определен от Франс прес, позовавайки се на официални източници, възлиза на 1 милион 288 души.

Словения отменя ограниченията за употреба на ваксината на AstraZeneca срещу коронавирус и с нея в бъдеще ще се имунизират всички, независимо от възраст и пол, изключение ще има само за особено уязвимите хронично болни.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 135,64 милиона души, от които 2,93 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 136,66 милиона души, над 2,94 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са открити 31,26 милиона заразени. На второ място е Индия (13,68 милиона), на трето - Бразилия (13,51 милиона), на четвърто - Франция (5,121 милиона), на пето - Русия, на шесто - Великобритания (4,38 милиона).

В света се наблюдава увеличаване на броя на случаите на COVID-19 за седма поредна седмица, заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Увеличението на смъртността, каза той, се наблюдава вече четири седмици. Ръководителят на СЗО посочи, че ваксинацията не е единственият начин за борба с коронавируса. Той призова за поддържане на социална дистанция, носене на маски, прибягване до самоизолация и други мерки.

Британският вариант на новия коронавирус, изглежда, не причинява толкова тежко боледуване. Това показват две нови изследвания, публикувани в специализирани издания от групата на британското медицинско списание „Лансет", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Американските федерални здравни агенции призоваха за незабавно спиране на ваксинирането с еднодозовата ваксина „Янсен" на Johnson & Johnson, след като шестима души в САЩ са развили рядък страничен ефект, придружен с кръвни съсиреци, в рамките на две седмици след инжекцията.

Третата вълна на коронавируса се оказа най-трудната за Германия, заяви канцлерът Ангела Меркел. Според нея ваксинацията остава „най-важното оръжие в борбата срещу пандемията“.

У нас:

Броят на пациентите с коронавирус в болниците вече е спаднал под 10 000 - точният им брой е 9970, с 412 по-малко от предното денонощие. Лекуваните в интензивни отделения също са намалени с 21 - до 776 души.

Делът на положителните проби обаче отново тръгна нагоре, показват данните на Единния информационен портал. При направени 17 402 теста 3122 са дали позитивен резултат, което прави 17,9 процента. Предните дни делът на потвърдените случаи беше под 15 на сто.  

Момче на 15 години изгуби битката с COVID-19. То е имало сърдечно заболяване. Сред починалите е и мъж на 41 години, за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, съобщи Нова тв.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: