Новите партии във властта - първите заявки на шестте партии

Новите партии във властта - първите заявки на шестте партии Снимка: Pixabay

ГЕРБ

„За първи път работихме така, както трябва да работи една партия, за пети пореден път спечелихме парламентарни избори. Ние пометохме всички“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изборната нощ.
„Ако имаш 5% или 9% и да говориш от името на народа, е смешно. За мен е най-добре да има максимално голяма представителност в парламента“, подчерта Борисов.
„Предстоят най-важните месеци през тази година, България може още по-добре да изглежда и да се промени. Аз знам какво говоря и каква отговорност нося. Много се радвам, че толкова партии влизат в парламента, защото ми омръзна сам отговорност да нося. Вместо да се дръгляме, кой е по-велик, нека да помислиме дали не може тези последните 8 месеца от годината да бъдем консолидирани. Нямаме ли стабилна политическа обстановка, бъдете сигурни - нищо няма да се получи."
„Израдвайте се, вече сте в парламента, ставате депутати. Нали това искахте? Аз ви предлагам мир, да сложим експертите и до декември с максимално сили за да излезем от пандемията и да вървим нагоре. Това е моето предложение към всички. Да изберем най-доброто, което да може да свърши работа. Нали съединението прави силата.“

Има такъв народ 

Партия „Има такъв народ" няма да влиза в коалиции не само с ГЕРБ и ДПС, но с и БСП, заяви пред БНР зам.-председателят ѝ Тошко Йорданов.

„Ние сме казали, че коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да правим. Това го казахме оня ден пак във вечерта на изборите. Коалиция с тях - БСП, ГЕРБ и ДПС, няма да правим."

Той отказа коментар и за призива на лидера на БСП Корнелия Нинова за общи действия срещу концесията на Летище София с думите: „Не коментирам изобщо какво е казала Корнелия Нинова."

БСП

БСП няма по никакъв начин да подкрепи правителство, предложено или подкрепено от ГЕРБ, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.
БСП си поставяше за цел да стане първа политическа сила на изборите. „Не я постигнахме. За нас това е тежка загуба”, каза Нинова. 
Цялото Изпълнително бюро на БСП подаде оставка, но лидерът на левицата Корнелия Нинова остана на поста си.
„Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията. По-важното е, че предстои формирането на парламент - изключително важният въпрос за управлението на държавата, а могат и да се наложат и предсрочни избори. В този момент не можем да оставим партията без председател”, заяви Нинова на брифинг в партийната централа.
„Основната ни задача беше да разбием модела ГЕРБ. След тези избори ГЕРБ вече не може да управлява и Борисов повече няма да е премиер. Но това е само началото. Този модел ще се съпротивлява, а окончателното му отстраняване ще е дълъг процес”, каза Нинова. „Без БСП бъдещите решения на НС не може да се вземат.” 

ДПС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след края на изборния ден: „Оценката на Движението за права и свободи въз основа на първоначално обявените резултати от екзит половете е, че българските избиратели на тези избори са гласували за промяната." „Ние от ДПС също заложихме за промяна още при съставянето на нашите листи. Така че нашият прочит на общата оценка, която има към настоящия момент, е това." „Ще изчакаме да излязат окончателните резултати и тогава ще направим нашия анализ на изборите. Всичко е вариант." 
Карадайъ не отговори на въпрос дали ДПС ще се коалира с ГЕРБ, ако получат такава покана.
„Ние поне от 4 години говорим за необходимостта от нормалност в политиката", допълни той.
„Ние направихме реална кампания в нереални условия. През цялата кампания казвахме - България се нуждае от обединяване на партиите, от диалог, независимо от шарения състав в парламента. Ако приоритетите на България и стратегическите цели надделеят, мисля, че може да се постигне резултат и в тоя парламент. Можем да влезем в диалог с всички, изключваме само националистическите партии", коментира вторият в листата на ДПС в Кърджали Хасан Азис пред БНТ в деня на изборите .

Демократична България

„Демократична България" влиза в 45-ия парламент с намерението да прокара конкретни реформи, а не за да участва в правителство на всяка цена, особено ако офертата идва от ГЕРБ или БСП. От ДБ са готови да платят за позицията си и с явяване на нови избори. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов в ефипа на bTV.
„Ние няма да подкрепим никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС във властта. Когато това се случи, се надявам, че всички останали формации, които се явиха с това обещание на изборите, ще си удържат думата. Страната ще се освободи от едно бреме", коментира Иванов. Той добави, че ДБ има „много ясно записано в коалиционното споразумение, че не можем да подкрепим управление с мандат на БСП".
Иванов призна, че е „силно скептичен", че вариант, предложен от „Има такъв народ", ще се случи и „най-вероятно" вървим към нов парламентарен вот.
„Може да се окаже, че този парламент може да въплъти в себе си решимостта на хората да има мнозинство, което да гласува против Борисов (...) Ние се готвим в този парламент да се свърши работа, за да отидем на честни и свободни от Борисов избори", отбеляза Иванов. Той изрази очакване 45-ото Народно събрание да направи реформи в МВР и службите, в „репресивния режим" през КПКОНПИ и спецсъда и обществените медии, като всичко това трябва да стане през законови промени.
От „Демократична България" нямат проблем и с това да останат в опозиция. Според Христо Иванов зад партията вече има „нова коалиция на средната класа активни хора у нас и в чужбина", обединени около свобода, законност и модернизация.

Изправи се! Мутри вън!

Няма да участваме в опити за инженерен кабинет и в непублични разговори. Няма вариант ГЕРБ да се опита да остане във властта през експерти. Дали ще има кабинет и правителство, е отговорност на първите три партии. Голямото доверие на българския избирател носи и големи отговорности. С вота, който получих, нямам ангажимент да съставям правителство. Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!" в ефира на БНТ.
„Първият проект на решение, който ще внесем, ще е за комисия по ревизията. Хората трябва да знаят как са се харчили парите от хазната", каза Манолова. „Комисията по ревизия ще започне работа с проверка на „Автомагистрали", „Монтажи", ДКК, Държавния ВиК холдинг, ББР, Държавната петролна компания, санирането и концесиите, включително концесията на Летище София.
Протестът победи статуквото и с гласа си гражданите отрязаха пъпната връв на Борисов към хазната. Невъзможно е да се състави кабинет „орисов 4". Партиите на протеста са първа политическа сила. Няма да допуснем следващ кабинет на ГЕРБ и ДПС, категорична бе Манолова.
„Първите промени, които ще внесем, са в Закона за извънредното положение. Ще предложим микропредприятията, на които оборотите са намалели с повече от 30% заради COVID-кризата, да получат пряка подкрепа в размер на една депутатска заплата. За останалите засегнати от пандемията фирми ще предложим да бъдат поети постоянните разходи (наеми, осигуровки, режийни) до края на годината", допълни тя. Манолова каза, че ще внесе проекта за Закона за личната помощ, промени в Закона за извънредното положение и проект за Закона за частния фалит.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: