Кофас: Американският спасителен план води до умерено възстановяване

Кофас: Американският спасителен план води до умерено възстановяване Снимка: Кофас

Икономиката на САЩ може да се върне към стойностите за ръст на БВП, отчетени преди коронакризата, още в средата на 2021 г.

Търговският дефицит на САЩ достигна рекордно високо ниво – над 900 милиарда щатски долара през 2020 г. Това се дължи на ескалиращите отношения с Китай, както и на пандемията от COVID-19, която значително ограничи износа на стоки заради локдаун през миналата година. 

Въпреки това в последния си икономически анализ специалистите по кредитно застраховане на Кофас прогнозират, че след 3,5% свиване на БВП САЩ ще започнат да се възстановяват с умерени темпове и ще достигнат до 5,7% през 2021 г. Това ще позволи на американската икономика да се върне към стойностите, отчетени преди коронакризата, още в средата на т.г.

С наближаването на 100-ния ден от управлението на новия американски президент Джо Байдън този подем на икономиката на САЩ се дължи отчасти на безпрецедентния фискален отговор на кризата. Приетият през март 2021 г. пакет от мерки за подкрепа на икономиката под името Американски спасителен план възлиза на 1,9 трл. долара (равняващи се на 9% от БВП на САЩ), от които една трета ще бъдат усвоени директно от американската икономика през 2021 г., в допълнение към близо 4 трл. долара, одобрени от Конгреса през 2020 г. 

Очаква се той да доведе до фискален отговор, равняващ се на 27% от БВП на САЩ – повече от всяка друга развита икономика. 

Предвид бързото внедряване на ваксината срещу COVID-19 в САЩ (повече от една четвърт от населението е получило поне една доза до края на март), очаква се силно възстановяване на частичното потребление, което ще тласне растежа до 5,7% през 2021 г. след свиване от 3,5% през изминалата година“, коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България. 

Най-голямото въздействие на осемгодишния план за инвестиции в инфраструктура на стойност 2 трл. долара, представен миналата седмица от Белия дом, ще се прояви едва след 2021 г. Въпреки това данъчните увеличения, с които ще се финансира програмата, ще бъдат разпределени за 15 години. Това ще увеличи федералния бюджетен дефицит през следващите години, което ще доведе и до покачване на търговския дефицит.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: