Десетки 150-годишни дъбове бяха изсечени за възстановяването на Нотр Дам

Десетки 150-годишни дъбове бяха изсечени за възстановяването на Нотр Дам

Общо над 1000 дъбови дървета ще са необходими за реконструкцията

Архитектите, отговорни за възстановяването на катедралата Нотр Дам в Париж, са определили първите 85 вековни дъбови дървета във френските обществени гори, които ще бъдат използвани за възстановяване на кулата на опожарената катедрала. Това съобщава Аrtnet. Експерти вече са отсекли 59 от дърветата в гората Villefermoy в района на Сена и Марна, а още 26 дъба ще бъдат дарени от четири държавни гори, стопанисвани от Националното управление по горите. За завършването на реставрационните дейности ще са необходими общо повече от 1000 дъбови дървета. 

Дъбовете, които са на около 150 години, бяха избрани, след като френският президент Еманюел Макрон заяви миналото лято, че готическият шпил ще бъде възстановен точно във вида му отпреди пожара, отхвърляйки предложения за по-съвременна реконструкция. Беше отправен призив към публичните и частните гори за определяне на дървета на повече от век.  

Дървесината ще бъде транспортирана до дъскорезниците този месец и ще бъде обработена до септември, преди да бъде предадена на майстори дърводелци за проверка. Стволовете трябва да съхнат в продължение на 12 до 19 месеца, преди да могат да бъдат превърнати в годни за употреба греди. Продължителните реставрационни процеси поставят под съмнение плана за възстановяване на катедралата преди Олимпийските игри в Париж през 2024 г., както първоначално обещаваше президентът Макрон през 2019 г. Реставрационните дейности трябва да започнат едва през 2022 г., а на 2 април ректорът на Нотр Дам Патрик Шове призна пред Associated Press, че усилията по възстановяването на паметника могат да продължат „от 15 до 20 години“. 

Още в Средновековието дървеният материал от Villefermoy е бил използван за издигане на катедрали, а много от използваните исторически дъбове са били засадени с намерението в крайна сметка да бъдат използвани за корабостроене или строителство. Въпреки това петиция с над 42 000 подписа призовава френското правителство да преразгледа плана си за реконструкция на емблематичната катедрала, наричайки го „екоцид“ и поставяйки под въпрос историческата стойност на една проста реконструкция, независимо колко достоверна и близка до оригинала е тя. 

Notre-Dame de Paris е построена е през 1163 – 1345 г. като една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена, в центъра на Париж. По-голямата част от скулптурната украса на фасадата, която се смята за една от най-красивите, датира от XIX век. Структурата на емблематичната кула-стрела е  проектирана от френския архитект Йожен Виолет льо Дюк и е добавена към средновековната катедрала също през XIX век. Изградена е от резбован дъб от региона на Шампан, както и от 250 тона олово. Кулата стрела се срути по време на пожара, който опустоши катедралата през април 2019 г. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: