Първият паметник на Владимир Висоцки в България се намира във Вършец

Първият паметник на Владимир Висоцки в България се намира във Вършец Снимка: Евелина Георгиева

Днес се навършват 84 години от рождението на поета, композитора, певеца и актьора Владимир Висоцки.

Любопитен факт е, че в центъра на град Вършец през 2007 г. е издигнат паметник на Владимир Висоцки. Това е първият паметник на поета с китара в България и вторият извън пределите на Русия (по-рано паметник на Висоцки е издигнат само в Полша), и символизира почитанието към песните на идола на прогресивно мислещите, към певеца и композитора, към поета Висоцки - пръв предвестник на перестройката в бившия Съветския съюз. 

Паметникът е изграден е от сдружение с нестопанска цел “Есип” и от инициативен комитет във Вършец, оглавен от тогавашния кмет на общината Ивайло Йорданов.

Бюстът на руския бард издига ръст между два вековни бора в Слънчевата градина в курортния град. Висок е 3 метра и е изработен от известния скулптор Георги Чапкънов-Чапа. На постамента му е издълбан стих на Висоцки на руски език:

„Мне есть что спеть, представ перед Всевышним! 

Мне есть чем оправдаться перед ним!“

На откриването на паметника преди 15 години, присъстват синът на Владимир Висоцки – Никита Висоцки и тогавашният вицепрезидент на България Ангел Марин.

 „Моят баща много обичаше вашата страна – България“, заяви в приветствието си при откриването Никита Висоцки.  „Тук бяха издадени два негови компактдиска, още преди това да стане в Русия.“

 Днес паметникът е добре поддържан и е в отлично състояние. Често почитатели на певеца оставят цветя и венци пред него, много от туристите, посещаващи курорта се снимат на фона му. 

Особено впечатлени са руските туристи, които споделят, че са приятно изненадани от факта, че в България, и особено в такова малко градче като Вършец, има паметник на руския бард и разбира се, не пропускат да се снимат пред него, за да покажат на своите сънародници, че почитателите на Висоцки са по целия свят. 

А местните жители се надяват, че чрез паметника на Владимир Висоцки, поставен на едно от най-емблематичните за града място – Слънчевата градина в центъра на Вършец, младите хора в България ще знаят повече за Висоцки и ще слушат повече неговите песни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: