Няма да има нови цени на природния газ от днес

Няма да има нови цени на природния газ от днес

Причината е проверката на „Булгаргаз“, назначена от МЕ

Няма да има нови цени на природния газ днес, съобщава БНР. Комисията за енергийно и водно регулиране не може да утвърди цените за месец април, тъй като „Булгаргаз“ най-вероятно няма да внесе актуализираното си ценово предложение в регулатора. 

Причината за забавянето е проверката, назначена от Министерството на енергетиката (МЕ), на държавната компания „Булгаргаз“, която от министерството обявиха, че удължават. Проверката беше разпоредена седмица по-рано, а краен срок за нейното приключване не е определен. От МЕ обявиха, че ще бъде направена пълна проверка на разчетите и дейността на „Булгаргаз“, в това число и на реализираните приходи и отчетените разходи, както и отражението им върху предложението за цена на природния газ за месец април т.г. 

Днес на насрочено предварително закрито заседание трябваше да бъде одобрена окончателната цена на природния газ за месеца, като се вземе предвид актуализираното предложение на „Булгаргаз“. Според предварителното предложение на доставчика, цената трябваше да се повиши с 13% спрямо тази за м. март 2021 г., достигайки 32,32 лв./MWh. За сравнение цената за март бе 28,64 лв.//MWh без данъци и такси за достъп и пренос през газовата мрежа.  

На база на новите договорености на премиера Борисов с руския държавен газов гигант „Газпром“ беше променена и формулата, по която се изчислява месечната цена. В нея вече влиза и компонент, свързан с цените на газа на европейските борси, които в настоящия период от годината са по-високи с около 28%, както става ясно от изявление на шефа на „Булгаргаз“ Николай Павлов.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: