На открито обсъждане в КЕВР беше разгледана цената на газа за април

На открито обсъждане в КЕВР беше разгледана цената на газа за април

Предложението на доставчика представлява най-голямото увеличение на цената на газа досега

В рамките на откритото обсъждане в КЕВР за цената на синьото гориво през месец април изпълнителният директор на „Булгаргаз" Николай Павлов коментира, че дружеството ще продължи и през април тенденцията за по-ниски цени на газа.  

Предложението на „Булгаргаз" е за цена на природния газ през април 2021 г. в размер от 32,32 лв. за MWh. Поскъпването е с около 13 процента. Предложената от обществения доставчик цена е по-ниска от оповестената в началото на февруари прогнозна стойност от 33,41 лв. за MWh. Докладът на работната група бе публикуван по-рано на страницата на енергийния регулатор. 

За сравнение, одобрената цена от регулатора за месец март тази година бе 28,64 лв. за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Предложението на доставчика представлява най-голямото увеличение на цената на газа досега. 

„Следва да се подчертае, че през зимния сезон, когато потреблението в страната е в пъти по-високо спрямо това през летния сезон, „Булгаргаз“ успя да предложи на българския потребител на природен газ, включително на българската индустрия цени, които са значително по-ниски от тези на европейските газови пазари, включително и тези в региона", заяви още Павлов. 

От КЕВР очакват окончателното предложение на „Булгаргаз“ на 1 април, когато на закрито заседание ще бъде разгледана и утвърдена окончателната цена за месец април 2021 г. В него ще бъдат отчетени и промените в цените на синьото гориво за последните десет дни на март. От  това решение на КЕВР фактически ще зависи и какви корекции в цените на парното и тока ще настъпят през следващия регулаторен период за цените на електрическата енергия и парното. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: