Цените на природния газ у нас в момента са по-ниски от тези на борсите

Цените на природния газ у нас в момента са по-ниски от тези на борсите

Министърът на енергетиката коментира актуалните теми по отношение на енергийните ресурси

"Диверсификацията на енергийните ресурси е един от основните приоритети на нашето правителство. Един от елементите, свързани с нея, е именно диверсификация на свежото ядрено гориво". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНТ във връзка с подписания вчера договор между АЕЦ "Козлодуй" и компанията Westinghouse Еlectric.  

Под диверсификация се разбира това, да имаме разнообразие на източниците за доставка на съответния енергиен ресурс, което означава на първо място сигурност на доставката и на второ място - конкуренция и конкурентни цени. Диверсификацията на свежото ядрено гориво е изискване на Агенцията по доставките на "Евратом", което България трябва стриктно да следва, поясни министърът.  

"Вчера се подписа един много важен договор, който на практика прави необратим процеса по отношение на диверсификация на свежо ядрено гориво", каза министърът, като уточни, че от цената на природния газ зависи доколко конкурентноспособна ще бъде и българската икономика.  

Проектът "АЕЦ Белене" не е изоставен, категорична е Петкова. В момента се прави анализ на възможността оборудването да се използва за седми реактор на "АЕЦ Козлодуй". Факт е, че България има нужда от нова атомна мощност, каза тя, като подчерта, че парламентът ще вземе окончателното решение след като бъдат разгледани правната рамка и икономическите параметри на проекта.

България има договор с Азербайджан за доставка на 1 милиард кубични метра газ годишно за срок от 25 години. Идеята е свързана пряко с реализацията на Трансадриатическия тръбопровод и връзката с интерконектора Гърция - България. Входната точка на доставка на азерски газ е Комотини. Проектът към настоящия момент все още не е построен изцяло, но трябва да бъде приключен и въведен в търговска експлоатация до края на годината. 

"Влязохме в преговори с компанията от Азербайджан, за да можем временно да променим входната точка на доставка и за радост, успяхме да го направим с колегите от "Булгаргаз". Те са явиха на търг в Гърция, спечелихме определени количества - такива, каквито позволява самата възможност на гръцката газопреносна мрежа и сключихме допълнително споразумение на договора с Азербайджан, на база на което получаваме азерска газ към настоящия момент", каза министърът. 

Това е позволило към момента ние да имаме една от най-конкурентните цени на природен газ спрямо Европа, отбеляза тя, като подчерта, че цените на природния газ у нас са значително по-ниски от тези на борсите в момента благодарение на предоговорените условия по договора с "Газпром" и на договора с Азербайджан. Министърът добави, че потребителите усещат това по цената на природния газ. Бизнесът го усеща при прегледи и анализ на цените на съседните борси.  

"Това, което се наблюдава в момента, е съживяване на икономиката и съответно покачване на търсенето на природен газ. С това се покачват и цените на световните пазари", каза още Петкова. 
 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: