Глобалните продажби на изкуство са спаднали през 2020 г. с 22%

Глобалните продажби на изкуство са спаднали през 2020 г. с 22%

Колекционерите са по-склонни от всякога да купуват по снимка, констатират експертите


През 2020 г. стойността на световния пазар на изкуство е спаднала до около 50 милиарда щатски долара, преживявайки 22% спад. Това съобщава Statista - германска компания, специализирана в пазарни и потребителски данни. За сравнение, през 2019 г. стойността на продажбите на изкуство и антики в световен мащаб възлиза на над 64 милиарда щатски долара.  

Съединените щати бяха водещата държава на глобалния пазар на изкуството през 2020 г., генерирайки 42% от стойността на световния пазар на изкуство. През тази година Обединеното кралство и Китай бяха другите два основни пазара, като всеки от тях държеше 20% дял от световната пазарна стойност. Китай отчита само 0,1% спад в продажбите на аукциони за изящни изкуства на годишна база, докато САЩ и Великобритания отчитат загуби от около 35%, съобщава Artnet. 

В постоянната война за продажби между аукционните къщи Sotheby’s и Christie’s като че ли надделява Sotheby’s, която е продала изобразително изкуство на стойност 2,7 млрд. долара през 2020 г., докато Christie’s достигна едва 2,4 млрд. долара. 

Ултрасъвременното изкуство - творчество на художници, родени след 1974 г. - беше единственият жанр, който отчете общ ръст на продажбите през миналата година, достигайки 32,5% ръст на годишна база. 

Светът на изкуството пострада много от влиянието на ограниченията, свързани със забрани за пътуване и социалното дистанциране, а дълго планирани и очаквани изложби и международни форуми бяха отменени или отложени за неопределено време. Бизнесът с купуване и продаване на изкуство трябва да се адаптира, за да ограничи щетите, показват анализите на експертите. През 2021 г. търговците на изкуство се надяват да се възползват от наплива на млади колекционери, които смятат, че онлайн светът е по-лесно достъпен от посещенията на старите зали за търгове, докато по-традиционните купувачи копнеят да се върнат към нормалното. 

„Дигиталният свят се концентрира върху купуването на това, което е модерно в социалните мрежи и в големите галерии, в които работят по над 100 души“, коментира Джеймс Мейър, който управлява Mayor Gallery в Лондон. Все повече хора, изглежда, са готови да купят творби онлайн, преди да са ги видели на живо. „Това, което забелязахме, е простата поведенческа истина, че колекционерите са по-склонни от всякога да купуват по снимка“, коментира и Рейчъл Леман, съосновател на международната верига от галерии Lehmann Maupin.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: