ТАЙНИТЕ – търг за нещата, които никога няма да узнаем в изкуството

ТАЙНИТЕ – търг за нещата, които никога няма да узнаем в изкуството

Пети търг на съвременно изкуство на платформата 5new

Светът на изкуството се развива главозамайващо бързо. Подобно на скоростното влакче, на което се возим всички ние от Посвещението насам, и в изкуството промените се случват с едно мигване на окото. За разлика от класическото, изкуството днес интерпретира живота по свои собствени правила. Придава му нов оттенък и перспектива. Все пак някои неща се запазват и не се променят. По какво обаче се различават класическата живопис от съвременната, дигиталната от аналоговата фотография, каква е разликата между скулптурата и арт обекта, какви са новите постижения в графиката и старите печатарски техники, какво вълнува днес душата на твореца? Всички тези въпроси провокираха новата колекция за месечния търг на 5new – Тайните!

В нея могат да бъдат видени както художествени произведения с много цвят и заряд, така и критически поглед към социално наболели проблеми, каквито са екологията, политическото статукво, отчуждеността, презастрояването и други. Новите 25 творби крият много тайни в себе си. Те са съвременен разказ на историята на изкуството – адаптирана, така че да пасне на нашия контекст. В селекцията има фотография, графика, живопис, а и този път смело приветствахме и арт обектите, с които да отворим и да покажем новия облик на този съвременен прочит към художествената творба. 

Платформата 5new беше създадена с условието, че ще направи изкуството достъпно за всеки, че ще позволи на млади и изгряващи звезди да се срещнат в конкурентна среда с професионалистите, които много често са и техни учители, наставници, ментори. Поставянето върху една плоскост на равни начала на младите и изявените артисти е същински будилник за всеки, който се интересува от изкуството. Творчеството без емоция е само технически трик, който рядко може да спечели публиката. Водени от тази максима, ние подбрахме 25 творби, които съдържат в себе си специално отношение към средата, живота и другия. Поканихме Калина ХристоваИлияна КънчеваМартин ПеневЕмилия Емилова и Пламен Маджаров

Първото име е добре известно вече на българската публика. С множество самостоятелни изложби, лични и професионални постижения и с чудесна академична кариера – Калина Христова подбра за търга парченца от сърцето си. Няма как да не се влюбим в картините ѝ от пръв поглед, защото през играта на тонове, цвят и техника те разкриват малко по малко от своята загадъчна природа. Това са творби, които трябва да подредим близо до нас, да ги наблюдаваме и изучаваме внимателно дълго време и точно когато сме сигурни, че сме ги разгадали, те ще ни поставят нови гатанки. Това са творби, от които учим. 

Мартин Пенев и Илияна Кънчева, с колекцията си от награди и резиденциите, в които са участвали, са все по-уверено налагащи се автори в един нов, различен и много динамичен свят на изкуството. И двамата имат завиден международен опит и поглед за това какво се случва отвъд границите на България. Техните произведения можем да определим дори като провокативни, но с ясно посочена тенденция за това какво всъщност е съвременно изкуство и каква е неговата задача. В тях виждаме как през новите форми може да опознаем света по друг начин – ексцентричен, лъскав (по високите етажи и сред скулптурите на Джеф Кунс), скандален, плюшен, критичен, необуздан, притиснат, подчертано несправедлив и най-вече противоречив.   

Последните двама от списъка – Емилия Емилова и Пламен Маджаров, са все още млади, тепърва изграждащи се имена, възпитаници на Националната художествена академия, които не се поколебаха и за миг да покажат едни от най-ценните си творби и смело да застанат „Рамо до рамо“ (с леко намигване към емблематичния Марсел Дюшан) до сериозната конкуренция, в която ги поставихме. Този борбен дух е и ясната препратка за бунт в творбите на Емилия Емилова срещу „изкуството за удоволствие и наслада“. 

От най-емблематичния образ на добродушност и миловидност, каквото е плюшеното мече, до (вероятно) най-скъпата плажна кърпа по Българското Черноморие и със скрито послание никога да не забравяме кое е най-важното, през отблъскващата действителност, която също заслужава да бъде видяна от изкуството – всичко това прави новия търг актуален и навременен. Въпросите за притеснителното, грозното, разкривеното, трагичното и осмиващото в изкуството са едни от най-дълбоките скрити тайни, които са вълнували художниците в миналото, правят го и до днес. Ето че и вие вече сте просветени в тях. Дали ще можете да ги запазите в тайна, или ще побързате да ги разкажете и на другите? 

 

Селекцията за месец май на тема Тайните е отворена за продажба до 6 юни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: