В Европейската нощ на музеите ще се включат повече от 40 музеи и галерии

В Европейската нощ на музеите ще се включат повече от 40 музеи и галерии

Входът за музеите и галериите ще бъде свободен тази нощ

България ще се включи за седемнайсти път в Европейската нощ на музеите довечера, в нощта на 3 юли. Инициативата е подета за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. Само за няколко години тя се разпространява успешно в цяла Европа, а българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание. 

И тази година програмата, изготвена от Министерството на културата, включва тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени на Нощта. Участие ще вземат 42 музея, художествени галерии  и техните филиали от 21 области в страната.  

По своя формат събитието е широко отворено към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Акцентът е върху младата аудитория, като освен възможността за запознаване с културното наследство, предлага и други културни прояви. 

В София с удължено работно време ще работят Регионалният исторически музей, Националният исторически музей, Националният военноисторически музей, Етнографският музей, Археологическият институт с музей, Природонаучният музей при БАН, Националният антропологичен музей, музей „Земята и хората”, Националната галерия „Квадрат 500“, Софийска градска художествена галерия и още много други. Всички те са подготвили специални събития и очакват своите нощни посетители. Събитието се организира от Френския институт в Бългaрия, Министерство на културата и Столична община и е част от културния календар на столицата. 

За поредна година ОИ „Старинен Пловдив“ се включва във форума. Отворени за безплатно посещение ще бъдат епископската базилика на Филипопол, малката раннохристиянска базилика, къщите Хиндлиян и Балабанова. Часовият диапазон за свободен достъп е от 18,00 до 21,00 ч. Специален акцент в Европейската нощ на музеите ще бъде премиерното представяне на проекта „Визуализация чрез разширена и виртуална реалност I етап: Баптистерий в Малка раннохристиянска базилика“. Посредством VR очила и специално приложение посетителите ще имат възможност да получат визуализирана 3D реконструкция на Баптистерия във вид, в който е изглеждал при изграждането му.  

Варна се включва за пети път в инициативата. Жителите и гостите на града ще могат да посетят Аквариума, Археологическия и Военноморския музей в града, както и Музея за нова история на Варна, Етнографския музей и Музея на Възраждането. Фестивалната карта с всички места, които можете да посетите на 3 юли, щенамерите на хартиен носител във всички обекти, включени в програмата.  

В Бургас в Нощта ще се включат Природонаучният, Етнографският, Историческият и Археологическият музей.  

Четири културни институции в Ямбол отварят свободно вратите си в Европейската нощ на музеите на 3 юли. От 17,30 до 23,30 часа посетители ще приемат Регионалният исторически музей и Етнографската къща, Художествената галерия „Жорж Папазов“, Музеят на бойната слава и Интерактивният музей в Културно-информационен център „Безистена“.  

В част от музеите и пространствата е организиран пропускателен режим с цел избягване струпването на хора. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: