Седем европейски лидери призоваха ЕК да подкрепи ядрената енергетика

Седем европейски лидери призоваха ЕК да подкрепи ядрената енергетика

България не е сред подписалите писмото


Група от седем европейски лидери призова Европейската комисия да спре да ограничава ядрената енергетика и да обмисли начини за включването ѝ в правилата на ЕС за зелено финансиране, съобщава Euractiv. Лидерите, начело с френския президент Еманюел Макрон, открито заявиха подкрепата си за ядрената енергетика в писмо, адресирано до Европейската комисия. „Убедени сме, че всички налични технологии с нулеви и ниски емисии, които допринасят за климатичния неутралитет /…/ трябва да бъдат не само признати, но и активно подкрепяни от Европейския съюз”, се казва в писмото. 

Писмото от 19 март е пристигнало в момент, когато Брюксел завършва ключовото си законодателство за зеленото финансиране, предназначено да насочи пари към нисковъглеродни проекти. В проекта за законодателството обаче не се споменава нищо по отношение на ядрената енергия, тъй като ЕК все още не е взела окончателно решение, дали да я признае за устойчива инвестиция. Ядрената енергия е изключена от разпределението на зелените финанси на ЕС поради критерия „да не нанася значителна вреда”, който забранява на технологиите да получават екологичен инвестиционен етикет, ако не отговарят на целите за предотвратяване и контрол на замърсяването. 

В писмото си до Комисията подписалите го страни заявяват, че ЕС трябва да направи повече, за да постави ядрената енергетика наравно с други нисковъглеродни технологии в политиките за климата, включително правилата за устойчиво финансиране. 

Сред подписалите са лидерите на Чехия (Андрей Бабиш), Франция (Еманюел Макрон), Унгария (Виктор Орбан), Полша (Матеуш Моравиек), Румъния (Флорин Кожу), Словакия (Игор Матович) и Словения (Янез Янша). Няма яснота защо България не е сред подписалите се в писмото, при условие че политиците винаги са заявявали как развитието на ядрената енергетика у нас е приоритет на правителството. 
Австрия и Германия са против ядрената енергетика, като посочват екологичните рискове, породени от радиоактивните отпадъци. 

Използването на ядрена енергия е решение, което всяка държава от ЕС е свободна да вземе „при взаимно уважение и независимо от политическия избор на другите държави членки”, се казва още в писмото до ЕК. 

Полша, Чехия и България планират да построят нови ядрени реактори, за да намалят зависимостта си от въглища и да изпълнят климатичните цели на ЕС. Франция от своя страна стартира амбициозна програма за замяна на някои от застаряващите си ядрени централи с ново поколение водни реактори под налягане (EPR). Финландия и Великобритания също в момента изграждат такива реактори, но разходите по проектите нараснаха на фона на закъснения и проблеми с безопасността. Франция генерира около 70% от електричеството си от ядрена енергия. За Словакия този процент е около 56%, 48% е в Унгария и 35% в Чехия. Изключение прави Полша, която възнамерява да изгради реактори, за да намали зависимостта си от въглищата. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: