Зелената енергия през 2020 г. е най-големият източник на ток в ЕС

Зелената енергия през 2020 г. е най-големият източник на ток в ЕС Снимка: pixabay

Възобновяемата енергия за първи път изпреварва получаваната от изкопаеми горива

Това се случи в резултат на намалено производство на въглища и увеличаване на производството на електроенергия от вятър и слънце. В резултат на това електричеството в Европа е с 29% по-чисто през 2020 г., отколкото преди пет години.

Възобновяемата енергия е осигурила 38% от нуждите на жителите на ЕС през миналата година, се казва в доклад, публикуван от изследователските центрове Ember и Agora Energiewende.

В същото време възобновяемите енергийни източници малко са изпреварили изкопаемите източници, които представляват 37%. Останалата една четвърт е добита от атомни електроцентрали, съобщава Verge.

Най-голям растеж демонстрират вятърните и слънчевите електростанции, чиято продукция се е увеличила с 10% през последната година. Други форми на безвъглеродна енергия, като хидроенергията, са в застой.

Производството на въглища, от друга страна, е намаляло с 20% през 2020 г. Около половината се дължи на увеличеното производство на вятърна и слънчева енергия, останалото се дължи на увеличеното производство на природен газ и спада на нуждите от електроенергия по време на пандемията.

Също така производството на атомна енергия е спаднало значително - с 10%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: