Спечели ли Италия от въвеждането на „зеления пропуск”

Спечели ли Италия от въвеждането на „зеления пропуск” Снимка: choice.npr.org

Новата ковид-вълна в Европа предизвика редица драстични ограничителни мерки, посрещнати повсеместно със силна масова съпротива

Това постави на изпитание редица европейски правителства. Италия обаче изглежда далновидно заложи на зеления сертификат, като първа задължи държавни и частни работодатели да го изискват от служителите си. 

Решителната стъпка на италианското правителство си имаше цената - седмици протести и социално напрежение, плюс недвусмислени намеци за „фашистки мерки”. Но напоследък движението срещу здравните пропуски е по-активно в социалните медии, отколкото по улиците и площадите, пише Джорджия Орланди, кореспондент на Euronews  в Рим.

След бунтовете, придружени с насилие през октомври, италианското правителство вече вижда плюсовете от твърдата си позиция със зеления паспорт. Социологически проучвания сочат, че над 60% от гражданите са съгласни тази мярка да продължи. Сериозен дял компании и фирми също я подкрепят, особено пред заплахата от по-рестриктивни мерки.

Стратегията на Италия впечатли европейските институции. На Ботуша не задължават хората да се ваксинират, но вместо това им показаха, че без зелен паспорт няма работа. И ето че мнозинството италианци спазват и подкрепят правилото. 

Социолозите си обясняват това с факта, че като цяло италианците са стресирани от дългия железен локдаун, през който преминаха. Изглежда, че по някакъв начин зеленият паспорт се вписва в представите им за нормализиране на живота и хората виждат в него начин да се предотвратят по-строги мерки. 

Намесата на крайно десни партии като Forza Nuova, които се опитаха да яхнат протестите, също изглежда отрезви италианците, особено чувствителни към зараждащи се неофашистки движения. Сега с наближаването на четвъртата ковид-вълна, на политическата арена отново се повдигат въпроси дали Италия трябва да последва примера на Австрия и Нидерландия с нови ограничения.

Италия не е имунизирана срещу нарастването на случаите на Covid-19, но правителството е уверено, че разпространението му е под контрол и че здравната ситуация е много по-успокояваща, отколкото в други европейски държави. Така че поне засега властите не предвиждат нови мерки дори при рязък ръст на инфекциите в отделни региони.

Твърде рано е да се каже как ще се пребори страната с противниците на ваксинирането. Италианското общество като цяло е положително настроено към тази мярка. Напълно ваксинирани са 74% от италианците, но задължителната ваксинация за Италия не е опция, както доказа и мащабната неделна демонстрация в Рим. Италианското правителство изглежда засега успешно балансира на тънката граница между предлагането на стимули и въвеждането на принуди, осъзнавайки риска лесно да я пресече. 

След като заложиха толкова много на зеления паспорт, промотирайки го успешно и като начин за избягване на по-тежки ограничения, италианските власти изглежда напипват правилните стратегии да продължат успешно контрола върху здравната ситуация в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: