Актуална информация за епидемичната обстановка на 25.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 25.03.2021 г.

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 123,9 милиона души, от които 2,7 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" повече от 124,7 милиона души са се заразили в света, над 2,7 милиона са починали.

Лидер по броя на потвърдените случаи остават САЩ, където са идентифицирани 30 милиона заразени. Бразилия е на второ място (12,2 милиона), на трето - Индия (11,7 милиона), на четвърто - Русия, на пето - Франция (4,37 милиона), на шесто - Великобритания (4,3 милиона инфекции).

Ден след удължаването на ограниченията и решението те да бъдат засилени за великденските празници в началото на април, германският канцлер Ангела Меркел се извини за това и нарече решението грешка. Локдаун за Великден няма да бъде въведен в Германия.

Европейската комисия (ЕК) въведе нови правила за регистрация и износ на ваксини от Европа. Регистрацията на ваксини, за които са налични данни за ефикасност, ще бъде ускорена. А износът извън ЕС ще бъде ограничен по няколко критерия за ускоряване на процеса на ваксинация в европейските страни.

В Австрия, от 7 април, за да посетите магазини, ще трябва да покажете отрицателен резултат от теста за коронавирус, съобщи шефът на австрийското министерство на здравеопазването Рудолф Аншобер.

Естония планира да въведе цифрови сертификати за ваксинация срещу коронавирус през април, съобщи Академията за електронно управление, пише Интерфакс 

У нас:

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи днес, че голяма част от търговските обекти ще могат да отворят врати, но при известни ограничения и стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Той уточни, че е подписал новите указания за работа след съгласуване със здравния министър.

Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели семейства са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения“, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количества ваксини. България заедно с Австрия, Хърватия, Чехия, Латвия и Словения са написали писмо с молба за справедливо преразпределяне на дозите за нашата страна. Очаква се днес да приключат експертните разговори и довечера да бъде взето решение на най-високо ниво.

317 118 е общият брой на заболелите в страната. 242 313 е броят на излекуваните. 12 413 са починалите досега.

743 са интензивните случаи. 71 години е средната възраст на починалите. 11 474 е общият брой на медиците, които са положителни от началото на пандемията.

69% от леглата за неусложнени пациенти към днешна дата са заети, а от интензивните са заети 60%.

Националната агенция за приходите е изплатила до момента над 75 милиона лева компенсации за втория локдаун на над 6000 фирми. Помощ е дадена за близо 15 000 затворени обекта, от които над 70% са ресторанти, съобщиха от агенцията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: