Актуална информация за епидемичната обстановка на 24 март 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 24 март 2021 г.

Броят на новозаразените у нас е най-висок от началото на пандемията

У нас 

Голяма част от българите преосмислят позициите си за ваксинирането. Това е изводът от национално проучване на агенция „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 12-20 март 2021 г. със собствени средства. Интервюирани са 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда и в 90 населени места на страната. Данните показват, че 40,6% от българите гледат на ваксинирането като на нещо предстоящо и неизбежно за тях, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот. Други 6,7% посочват, че вече са се ваксинирали, а 15,5% са се записали и чакат да се ваксинират. 
Проучването показва още, че към момента предимно са се ваксинирали жители на столицата, образовани хора и лица на възраст между 40 и 50 г., както и такива над 60 г. Делът на посочилите, че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства, възлиза на 37,2%, като подобна позиция по-често се среща сред хора на възраст под 40 г. и сред жители на малките градове и села в страната. 
Доскоро колебаещите се как да постъпят започват да възприемат все по-отчетливо ваксинирането като условие за водене на нормален живот. Може да се очаква, че нагласите по отношение на ваксинирането ще продължат да се променят именно в тази посока, уточняват от социологическата агенция. 

Правителството отпусна допълнително 52 милиона лева в помощ на семейства с деца до 14 години, на чиито родители се е наложило да останат вкъщи, докато учебните заведения не работят присъствено, съобщи правителствената пресслужба. По мярката вече са подпомогнати над 41 хиляди семейства. Помощта се изплаща пропорционално за дните неплатен отпуск, като размерът за един месец е 650 лв. за семейства с 1 дете и 975 лв. за семейства с 2 и повече деца. 

В Пловдив от днес четири дежурни детски градини ще приемат деца на медици, които са на първа линия в борбата с коронавируса. Целта е да бъдат подпомогнати специалистите по време на настоящото затягане на мерките, съобщава БНТ. Родителите, които искат да кандидатстват, могат да подадат заявление по електронен път на имейла на детската градина или на място, след което да запишат детето. 

От днес до 17,30 часа на 31 март хората, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, могат да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Образец на заявлението е публикуван на сайта на ЦИК в секцията „За избирателите". Заявлението се подава до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник не по-късно от 3 дни преди изборния ден, или 31 март. То трябва да е саморъчно подписано, може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата. 

Данните за България 

Броят на новозаразените у нас е най-висок от началото на пандемията - за последните 24 часа новите случаи на коронавирус са 4851. Това показват актуализираните данни на Единния информационен портал. Процентът на положителните проби е 24,41%. Най-много са новите случаи в София - 1352, следват областите Бургас - с 496, и Варна - с 369 новоинфектирани.  

В болница са 8927 души, от които 720 са в интензивни отделения, като за пореден ден това е най-големият брой хоспитализирани от началото на Covid кризата у нас. За последното денонощие са излекувани 2571 души, с което общият им брой достигна 239 602. Общо за денонощието са починали 119 души, като за пореден ден сред жертвите на COVID-19 има млади хора без данни за придружаващи заболявания.  

През последните 24 часа са поставени 12 436 дози от ваксините срещу коронавирус, а общо от началото на ваксинационната кампания - 388 805. Общо ваксинираните лица с втора доза са 78 390. 

По света 

Новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус в световен мащаб са се увеличили с 8 процента през изминалата седмица, а смъртността се е повишила с 3 на сто, показват данните на Световната здравна организация за последните 7 дни.  
Новите случаи за този период са над 3 милиона и 200 хиляди, а починалите - над 60 хиляди. Най-значителното увеличение в периода 15-21 март е регистрирано в Югоизточна Азия - растеж с 49 процента, следван от западните части на Тихия океан - 29 на сто, и Европа - 13-процентен ръст. Най-много нови случаи за миналата седмица са отчетени в Бразилия, Съединените щати, Индия, Франция, Италия, Полша, Турция, Германия, Украйна, Чехия, Русия и Йордания. 

Правителството на Хонконг съобщи, че е спряло ваксинациите с две партиди на ваксината срещу коронавирус на „Пфайзер/Бионтех", за да проучи съобщения за дефекти в опаковката, предаде Ройтерс. „Ваксинацията трябва да бъде преустановена, докато тече разследването", се казва в изявление на градското правителство. В съобщението на властите обаче се уточнява, че няма причина да се смята, че продуктът представлява риск за здравето. 

В Испания от днес подновиха ваксинацията с „АстраЗенека“, след като в понеделник министърът на здравеопазването Каролина Дариас обяви, че ваксината е безопасна и спасява човешки животи. От днес в страната ще се ваксинират хората между 55 и 65 години, тъй като, по думите на министър Дариас, най-чести са страничните ефекти при жени под 55-годишна възраст, което изисква по-голяма бдителност. Досега в Испания с пълна ваксинация са 2 156 598 души, а с една доза – 4 252 598. Според здравните власти това е една от причините за намаляването на броя на новозаразените, които през последното денонощие са 5516. 

Националният вечерен час и другите противоепидемични мерки в Нидерландия ще бъдат продължени с три седмици до края на април, съобщи нидерландският премиер Марк Рюте, цитиран от Ройтерс. За последната една седмица броят на новозаразените се е увеличил с 16 процента и е достигнал над 46 000, най-високия темп от средата на януари, съобщи Националният институт по обществено здраве. „Броят на пациентите с коронавирус в интензивни отделения се увеличава. Третата вълна започва да става видима. Затова срокът на сегашните мерки се продължава", заяви премиерът. „Растящите заболеваемост и хоспитализации означават, че в краткосрочен план не може да има никакво отхлабване на ограниченията“, каза Рюте на излъчена по телевизията пресконференция. 

Вестник „Дейли телеграф“ съобщава, че през август ще започне ваксиниране и на децата във Великобритания, според предварителен план на правителството за придобиване на максимален имунитет на населението срещу вируса. Изданието цитира два източника, участвали в подготвянето на плановете, които са заявили, че през август може да започне ваксинирането на британчета под 18 години, което е месеци по-рано от очакваното. В университета в Оксфорд вече се правят изследвания доколко са безопасни ваксините за децата и правителството изчаква резултатите, преди да вземе окончателно решение. Предполага се, че решението ще бъде взето през юни или юли. Ако се запазят сегашните темпове на ваксиниране във Великобритания от около 3 милиона първа доза седмично, то е възможно повечето от 11-те милиона деца в училищна възраст да бъдат имунизирани преди началото на следващата учебна година. 

Европейският съюз финализира спешно законодателство, което разширява властта за ограничаване на износа на произведени в блока ваксини срещу COVID-19 през следващите 6 седмици, съобщава NYT. Проектозаконодателството, което ще бъде оповестено днес, е потвърдено от двама представители на ЕС, които участват в процеса по изготвяне на мерките. Новите правила ще затруднят фармацевтичните компании, които произвеждат ваксини срещу коронавируса в ЕС, да изнасят извън Общността и вероятно ще засегнат доставките за Обединеното кралство. Повод за новото законодателство стана компанията AstraZeneca, която драстично намали доставките за блока заради проблеми с производството. 

ЕС позволи на фармацевтичните компании да изпълнят договорните си задължения, като разреши да изнесат повече от 40 милиона дози за 33 държави между февруари и средата на март, като 10 милиона отиват за Великобритания и 4,3 милиона за Канада. Блокът запази 70 милиона и ги разпредели сред 27-те страни членки, но редица проблеми възпрепятстват масовата имунизация. Новите правила разрешават блокиране на доставки за държави, които не изнасят ваксини за ЕС, а също така ще се блокират доставките за държави, където има високи нива на ваксинирани или епидемиологичната ситуация не е толкова сериозна, съобщава изданието. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: