Учени създадоха стъкло-хамелеон

Учени създадоха стъкло-хамелеон Снимка: Pixabay

Учени от университета „Лудвиг-Максимилиан", Германия, разработиха нов материал, който позволява с помощта на електричество бързо да се променя цветът на стъклото, съобщи БТА, като се позова на сайта Физ.орг.

Изобретението е базирано върху електрохромен материал. Под въздействието на електричество той променя свойствата си на поглъщане, а заедно с това и цвета на цялата стъклена повърхност.

В хода на изследването специалистите са успели да подобрят стъклото хамелеон. За целта те са използвали ковалентни органични рамки (COF), които са съставени от синтетични органични градивни елементи. В специална комбинация те образуват кристални и нанопорести мрежи, които приемат електрически заряд. Благодарение на тях дори малко количество напрежение вече е достатъчно, за да се промени цветът на стъклената повърхност.

Учените отбелязват, че първоначалната промяна на цвета настъпва за 0,38 секунди, докато възвръщането до оригиналния цвят отнема 0,2 секунди.

Създателите на стъклото хамелеон смятат, че разработката им може да намери редица приложения - от остъклените фасади на сгради до автомобилната индустрия, както и във всекидневието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: