Учени превърнаха кирпични тухли в батерии

Учени превърнаха кирпични тухли в батерии Снимка: pixnio.com

Група изследователи от Вашингтонския университет в Сейнт Луис използват тухли като батерии за акумулиране на електроенергия. Откритието е публикувано в списание Nature Communications.

 

Това е възможно благодарение на покритието от проводим полимер, наречен PEDOT. То се състои от нанофибри, които си проправят път в порестата структура на тухлите, превръщайки ги в „йонна гъба", която предава и съхранява енергия.

 

За тази цел са нужни именно червени тухли, тъй като съдържащият се в тях железен оксид е необходим за провеждането на химична реакция на полимеризация.

 

По този начин тухлите се превръщат в суперкондензатори, които могат да се зареждат и разреждат много по-бързо от обикновените батерии. След полагането на полимера в тухлата, стената й се покрива със слой от епоксидна смола, така че вътре да попада само електричество, но не и мръсотия, прах и вода.

 

Според авторите на изследването в бъдеще от тухли, работещи на такъв принцип, могат да бъдат построени цели домове, които да се превърнат в суперкондензатори за акумулиране на електроенергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: