Инвестиции от 2 млрд. евро в транспорта е направила ЕИБ в България

Инвестиции от 2 млрд. евро в транспорта е направила ЕИБ в България Снимка: EIB

Най-големите проекти са разширяването на метрото, подобряването на трамвайната мрежа и на информационната система за обществения транспорт в столицата

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е инвестирала 2 млрд. евро в транспортна инфраструктура в България през изминалия програмен период 2014-2020 г., от които 1,5 млрд. евро са съфинансирани с безвъзмездни средства от европейските фондове, съобщи Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, цитирана от Investor.bg.

Банката е подкрепила проекта за разширяване на метрото в София, подобряването на трамвайната мрежа и на информационната система за обществения транспорт в столицата. 

Освен това експертите й от консултантския център по инвестиционни въпроси подпомагат русенската компания за обществен транспорт при подготовката за вземане на решение за обновяване на тролейбусите и по-дългосрочни варианти за инвестиции в автобуси с алтернативно гориво.

ЕИБ подкрепя и проекти у нас, свързани с развитието на нови технологии за декарбонизация на транспорта.

Според Павлова промяната към по-устойчива градска мобилност е от ключово значение за развитието на по-зелени и неутрални по отношение на климата градове.

В исторически план ЕИБ е подкрепяла инвестиции в екологично чиста градска мобилност. Инвестициите на банката в транспорт с ниски въглеродни емисии – жп връзки, метро, трамвайни пътища, и въвеждане на алтернативни горива и транспортни средства вече са се увеличили от 6,7 млрд. евро през 2019 г. на 7,2 млрд. евро през миналата година, което е ръст с 10%“, каза Павлова и допълни, че приоритетът на ЕИБ е да продължи да разширява подобни инвестиции през тази и следващите години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: