Кога ще бъдат изплатени обезщетенията за бизнеса, питат от БХРА

Кога ще бъдат изплатени обезщетенията за бизнеса, питат от БХРА Снимка: pixabay

Според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е крайно време държавата действително да подпомогне бизнеса, ако не желае икономическият колапс да достигне грандиозни размери

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излязоха с категорична позиция да бъдат ясно обявени сроковете, в които бизнесът ще получи обещаните и все още неизплатени до момента компенсации. От организацията отново напомнят, че старите обезщетения се бавят с месеци както за средните, така и за малките предприятия. Същевременно все още не са стартирали процедурите за компенсации за затворените бизнеси и възпрепятстваните да работят заради мерките през месеците февруари и март. 

„Наслушахме се на обещания, но те къща, персонал и семейства не хранят”, заявяват от организацията. 

Ето още от текста на асоциацията, изпратен в съобщение до пресата:


„Удобно е вместо с държавен акт да се затварят бизнеси с общински актове, за да не се налага държавата да изплаща обезщетения. Затова настояваме всички хотели и заведения, както и всички останали, които ще бъдат засегнати от новия локдаун в София, да бъдат обезщетени.”

„През последните седмици от БХРА проведохме поредица от срещи с общинските власти в страната, при което някои от тях ни обясниха, че не могат да направят компромиси с размера на местните данъци и такси, тъй като това щяло да наруши бюджета на общината, а други с реални действия подкрепиха засегнатите бизнеси. Питаме: няма ли да се наруши бюджетът на общината при масови фалити на икономическите субекти в нея, или общината приема бизнеса не като партньор, а като донор.

Столична община откровено се опита по време на тези разговори да ни заблуди, че няма правомощия за редуциране на местните данъци и такси. При условие че такава възможност им е предоставена чрез законов акт още по време на предходния локдаун. И вследствие на тази възможност редица общини като Стара Загора, Сливен и Велинград подпомогнаха чрез отстъпки от дължимите суми бизнеса, който оперира на тяхна територия.”

„Не е редно държавата да си измива ръцете като Пилат Понтийски и да прехвърля топката на общинските администрации, бягайки от отговорност. Очакваме в кратки срокове отговор на най-важния за оцеляването на туристическия сектор въпрос – кой ще обезщети бизнеса, с колко средства и кога.”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: