Петър Андронов напуска поста в ОББ, става част от ръководството на KBC

Петър Андронов напуска поста в ОББ, става част от ръководството на KBC Снимка: ОББ

На негово място идва шефът на дъщерното дружество на белгийската KBC Group в Ирландия Петер Рьобен

Петър Андронов, главният изпълнителен директор на ОББ и председател на управителния съвет, кънтри мениджър на КВС Груп за България, напуска поста, който заема от дълги години. Това става ясно от съобщение на белгийската група KBC, собственик на ОББ. Андронов оглавява една от най-големите банки в България и е председател на Асоциацията на банките в България. 

След излизането от позицията в ОББ Петър Андронов ще стане част от Изпълнителния комитет на групата KBC и главен изпълнителен директор в подразделението „Международни пазари" на белгийската група. Освен това ще оглави KBC Asset Management. До момента тези позиции заема Люк Попелие, който предстои да стане главен финансов директор на групата, като ще застане на тази позиция след пенсионирането на настоящия такъв Рик Шийрлинк.

На мястото на Андронов в София пристига Петер Рьобен, който в момента ръководи дъщерното дружество на белгийската KBC Group в Ирландия.

Всички тези промени в управлението на KBC Group и ОББ трябва да бъдат обсъдени и приети по време на годишното общо събрание на акционерите на групата, насрочено за 6 май. Промените в ръководството на банката предстои да бъдат одобрени и от Българската народна банка (БНБ). Предстоящото събрание на акционерите предстои да одобри още няколко промени в ръководството на групата в различни нейни подразделения.

Петър Андронов е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на ОББ от 2017 г., когато KBC Group придоби Обединена българска банка и създаде обща група заедно със СИБАНК.

До този момент белгийската финансова група беше собственик на СИБАНК. Андронов влиза в управлението й през 2007 г. като изпълнителен директор, а година по-късно става главен изпълнителен директор. През 2011 г. заема позицията и на кънтри мениджър на КВС Group за България.

Едновременно с това Петър Андронов е председател на Асоциацията на банките в България от 2015 г., а през март 2018 г. бе преизбран за нов мандат на тази позиция.

Преди да стане част от екипа на СИБАНК, той заема редица ръководни длъжности в БНБ.

Участва в изготвянето на действащото надзорно банково законодателство, в това число Закона за кредитните институции, Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, надзорните наредби на БНБ, указания и др. Член е и на Инвестиционния комитет на БНБ.

В периода 2005–2007 г. Петър Андронов е наблюдател и член на Европейския банков комитет и на Комитета на европейските банкови надзорници към Европейската комисия. По същото време е наблюдател и член на Банковия надзорен комитет към Европейската централна банка.

От 2008 г. Андронов е член на ръководството на Асоциацията на банките в България и неин представител в Комитета по банков надзор към Европейската банкова федерация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: